Candidatul lui Donald Trump la postul de secretar al Justiţiei Bill Barr a promis marţi să protejeze complexa anchetă rusă de orice interferenţă politică, însă s-a lovit, în cadrul audierii în vederea confirmării sale în funcţie de neîncrederea democraţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juristul republican în vârstă de 68 de ani, care are nevoie de unda verde a Senatului pentru a se întoarce în Guvern la 25 de ani după ce a fost ”Attorney General" al preşedintelui defunct George H.W. Bush, a subliniat că este un om ”independent” şi că se va opune oricăror presiuni exterioare.

Fără să ezite să-l contrazică pe preşedintele Trump, el l-a apărat pe ”bunul (său) prieten” procurorul special Robert Mueller, însărcinat să stabilească dacă a existat o complicitate între Moscova şi echipa candidatului republican în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

”Eu nu cred că domnul Mueller poate fi implicat într-o vânătoare de vrăjitoare”, a declarat Bill Barr, în timp ce miliardarul newyorkez foloseşte neîncetat această formulă pentru a scuipa o anchetă efectuată, în opinia sa, de către un procuror ”scăpat de sub control”.

”Eu cred că Rusia s-a amestecat în alegerile în care a încercat să o facă şi că trebuie să ducem la capăt” această anchetă, a mai declarat el în Comisia Judiciară a Senatului.

FBI şi agenţiile americane de informaţii acuză la unison Kremlinul de faptul că a încercat să influenţeze cursul campaniei din 2016, însă preşedintele Trump s-a arătat reticent în a le prelua concluziile în contul său.

”ABUZ DE PUTERE”

Bill Barr, care a fost confirmat printr-un consens puternic în precedenta sa nominalizare la Departamentul Justiţiei, se prezintă de această dată într-un context politic mult mai tensionat.

Democtraţii, neîncrezători din cauza unor critici pe care Barr le-a formulat în iunie la adresa anchetei ruse, au ţinut să verifice dacă nu va încerca să-i taie aripile procurorului special, odată ce va fi, în calitate de secretar al Justiţiei, însărcinat să-i supervizeze activitatea.

Subliniind că Bill Barr este susţinătorul unei lecturi destul de largi a puterilor executive, senatoarea Dianne Feinstein l-a întrebat ce părere are dacă ”preşedintele i-ar cere unui secretar al Justiţiei să pună capăt unei anchete penale din motive persoanle”.

Ar fi ”un abuz de putere”, i-a răspuns Bill Barr.

Iar dacă preşedintele ar graţia un protagonist al anchetei ruse în schimbul tăcerii acestuia? a întrebat senatorul Dick Durbin.

”Ar fi o infracţiune”, a tranşat candidatul.

”Nimeni”, nici măcar preşedintele, ”nu va putea să mă pună să fac un lucru pe care-l consider rău”, a promis el.

Bill Barr a mai apreciat că secretarul Justiţiei Jeff Sessions, destituit la sfârşitul lui noiembrie, a făcut bine că s-a recuzat în acest dosar şi şi-a exprimat ”opinia bună” despre numărul doi de la minister, Rod Rosenstein, care l-a numit pe procurorul Mueller.

Cei doi au fost criticaţi cu regularitate de către Donald Trump, care le reproşează că nu l-au protejat de investigaţii.

În contextul în care republicanii sunt majoritari în Senat, cu 53 din cele 100 de mandate, Bill Barr are şanse bune să fie confirmat la finalul audierii sale, care continuă miercuri.

După destituirea lui Jeff Sessions, interimatul este asigurat de către fostul şef de cabinet Matthew Whitaker, pe care democraţii îl suspectează că ăi calcă pe urme lui Trump şi pe care vor să-l vadă cât mai repede plecând din post.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.