Uniunea Europeană nu trebuie să se lase intimidată de demonstraţia de putere militară a Moscovei, ci să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce Rusia a marcat Ziua Victoriei printr-o paradă lipsită de fast, dar la care Vladimir Putin a acuzat Occidentul că este continuatorul naziştilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"La 2.200 de kilometri nord-est de aici, Putin defilează astăzi cu soldaţii, tancurile şi rachetele sale", a declarat cancelarul Olaf Scholz într-un discurs susţinut în Parlamentul European de la Strasbourg.

"Nu trebuie să ne lăsăm intimidaţi de astfel de jocuri de putere! Să rămânem fermi în sprijinul nostru pentru Ucraina - atât timp cât va fi nevoie!", a cerul liderul de la Berlin, potrivit unor extrase din discurs difuzate de Reuters.

9 Mai este celebrată ca Ziua Europei în Uniunea Europeană, în timp ce la Moscova este marcată Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE - Paradă de Ziua Victoriei la Moscova, umbrită de insuccesele militare din Ucraina pentru al doilea an la rând. Putin spune că împotriva Rusiei se poartă „un adevărat război” şi portretizează Occidentul ca răul absolut - VIDEO, FOTO
CITEȘTE ȘI UPDATE - Paradă de Ziua Victoriei la Moscova, umbrită de insuccesele militare din Ucraina pentru al doilea an la rând. Putin spune că împotriva Rusiei se poartă „un adevărat război” şi portretizează Occidentul ca răul absolut - VIDEO, FOTO

Capitularea Germaniei naziste a avut loc la 8 mai, dar, din cauza diferenţei de fus orar, Moscova - alături de ţările din fostul spaţiu sovietic - a celebrat dintotdeauna acest eveniment la 9 mai, în timp ce Europa îl marchează la 8 mai.

De Ziua Europei, cancelarul german Scholz a pledat pentru o Uniune Europeană "extinsă şi reformată", care să aibă o perspectivă şi acţiuni orientate "geopolitic". Potrivit Deutsche Welle, în faţa Parlamentului European, cancelarul a spus că "Uniunea Europeană trebuie să se schimbe" şi că "Europa trebuie să se întoarcă către lume".

El a punctat că lumea devine multipolară, iar Europa ar trebui să caute mai multă cooperare globală în condiţii de egalitate. "Cei care sunt nostalgici după visul unei puteri mondiale europene, cei care servesc fanteziile naţionale de superputere, sunt blocaţi în trecut", a declarat Scholz în discursul său de marţi, care, remarcă Deutsche Welle a contrastat cu preşedintele francez Emmanuel Macron, care a cerut recent ca UE să devină o putere globală.

Scholz a reluat însă unele dintre temele abordate de Macron, afirmând că, deşi "Statele Unite rămân cel mai important aliat al Europei", continentul european va consolida relaţiile cu SUA dacă face investiţii mai mari în securitate şi apărare, rezilienţă civilă, suveranitate tehnologică, lanţuri de aprovizionare fiabile şi independenţă în ceea ce priveşte materiile prime critice.

Europa se va face auzită doar dacă vorbeşte pe o singură voce, a subliniat Scholz nevoia de unitate. "Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a arătat cât de esenţială este această conştientizare", a adăugat el, afirmând că UE ar trebui să urmărească o cooperare militară mult mai strânsă.

Invazia rusă în Ucraina a evidenţiat dependenţa UE, şi în special a Germaniei, de importurile de energie de la Moscova. Există temeri similare cu privire la o dependenţă excesivă de China pentru producţia industrială. Liderul german vede însă China ca pe un partener, în ciuda unor schimbări apărute în relaţiile cu Beijingul. "Relaţia noastră cu China este descrisă pe bună dreptate de triada partener, concurent, rival sistemic - unde rivalitatea şi concurenţa din partea Chinei au crescut fără îndoială", a recunoscut el.

Înaintea discursului, criticii lui Scholz din Parlamentul European au subliniat că unele dintre acţiunile Germaniei nu au fost pe placul legislativului de la Strasburg. Manfred Weber, din partea grupului de centru-dreapta al Partidului Popular European, a acuzat coaliţia "semafor" de la Berlin, formată din social-democraţi, Verzi şi neoliberalii din Partidul Liber-Democrat, că nu a reuşit să aibă o "poziţie clară şi agreată" în probleme importante. Weber a criticat, de asemenea, politicile Berlinului privind China şi a declarat că discursul lui Scholz este o şansă de a "repara o parte din daunele făcute".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.