Canada a informat că 13 dintre cetăţenii săi au fost reţinuţi în China de când Meng Wanzhou, şefa operaţiunilor financiare de la firma chineză de telecomunicaţii Huawei, a fost arestată în Vancouver luna trecută la cererea SUA, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cel puţin” opt dintre cei 13 au fost între timp eliberaţi, a informat guvernul canadian într-un comunicat, fără ofere alte detalii.

Înainte de comunicatul de joi, erau cunoscute cazurile a trei cetăţeni canadieni reţinuţi. Tensiunile diplomatice între China şi Canada s-au intensificat după arestarea lui Meng pe 1 decembrie.

Guvernul canadian a precizat în repetate rânduri că nu vede nicio legătură între arestarea lui Meng, fiica fondatorului Huawei, şi detenţiile celor trei canadieni.

Printre cei 13 canadieni se numără şi Michael Kovrig, Michael Spavor şi Sarah McIver, a informat un oficial al guvernului canadian sub condiţia anonimatului.

McIver, o profesoară, a fost apoi eliberată şi s-a întors în Canada. Kovrig şi Spavor rămân reţinuţi. Oficiali ai consulatului canadian i-au vizitat în decembrie.

În total, există în jur de 200 de canadieni care au fost reţinuţi în China pentru o varietate de infracţiuni. „Acest număr a rămas relativ stabil”, a precizat oficialul.

În comparaţie, în jur de 900 de canadieni sunt într-o situaţie similară în Statele Unite, a adăugat oficialul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.