Canada afirmă că ia în considerare expulzarea diplomaţilor chinezi după ce Beijingul a fost acuzat că a luat în vizor un parlamentar şi pe familia acestuia, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Afacerilor Externe, Melanie Joly, l-a convocat, joi, pe ambasadorul chinez pentru a discuta subiectul.

Aceasta vine după ce s-a relatat că agenţia de spionaj a Canadei crede că China a căutat informaţii despre rudele parlamentarului, într-o încercare de a descuraja ”poziţiile anti-China”.

Politicianul a acuzat anterior China de abuzuri în ceea ce priveşte drepturile omului.

Joi, Joly a afirmat că i-a cerut adjunctului său să îi spună ambasadorului chinez, Cong Peiwu, că ţara sa nu va tolera amestecuri în treburile sale.

”Ce s-a întâmplat este complet inacceptabil”, a afirmat Joly.

”Toate opţiunile, inclusiv expulzarea diplomaţilor, rămân pe masă, în timp ce ne gândim la consecinţele acestui comportament”, a declarat ea.

Potrivit unui raport al spionajului canadian, publicat pentru prima dată în Globe and Mail, Michael Chong, un politician conservator din Canada, a fost luat în vizor de guvernul chinez după ce a iniţiat o moţiune în Parlament, în 2021, prin care tratamentul Chinei privind populaţia minoritară uigură era declarat genocid.

China a negat acuzaţiile şi l-a sancţionat în scurt timp pe Chong, în replică.

Raportul publicat luni de Globe and Mail sugerează că Beijingul a căutat informaţii despre rudele lui Chong care s-ar putea afla la Hong Kong, într-o posibilă încercare ”de a da un exemplu din acest parlamentar şi a-i descuraja pe alţii să adopte poziţii anti-PRC (Republica Populară China)”.

Într-o declaraţie pentru BBC News, ambasada Chinei a arătat că ambasadorul ”a protestat cu tărie” în timpul întâlnirii cu oficialii canadieni privind ameninţarea de a-i expulza pe diplomaţii chinezi.

Numind acuzaţiile o ”farsă politică auto-adresată”, ambasada a afirmat: ”China a aderat întotdeauna la principiul ne-amestecării în treburile interne ale altor ţări”.

Chong a afirmat că a fost informat de Serviciul de Securitate şi Spionaj Canadian (CSIS) şi l-a criticat pe premierul Justin Trudeau şi Guvernul său, joi, pentru că nu au expulzat un diplomat despre care agenţia de spionaj sugerează că a fost implicat.

”Ca mulţi canadieni, am familie în străinătate”, a declarat Chong. ”Vizarea (de către China) a familiilor aflate în străinătate pentru a-i intimida şi constrânge pe canadieni aici acasă este o ameninţare gravă, naţională”, a spus el.

Trudeau a afirmat că a aflat despre această problemă doar după relatarea din publicaţia Globe and Mail.

"CSIS a stabilit că nu era ceva ce trebuia dus la un nivel mai înalt întrucât nu era o îngrijorare destul de semnificativă”, a declarat, miercuri, Trudeau.

În mod obişnuit, convocarea unui ambasador este un instrument diplomatic folosit de o ţară pentru a-şi exprima public furia sau nemulţumirea faţă de alta.

Acuzaţiile vin în contextul în care alte rapoarte de spionaj au acuzat China că a încercat să se amestece în alegerile din Canada.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.