O bază americană din Coreea de Sud a declanşat în mod accidental o alertă, joi, în loc să dea stingerea, potrivit unor oficiali, provocând panică în bază, în contextul ameninţăriilor Coreei de Nord cu un ”cadou de Crăciun” şi apropierii expirării la sfârşitul anului a ultimatumului dat de Phenian Washingtonului, relatează The Washington Post (WP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sistemul de sonorizare trebuia să dea stingerea, la ora locală 22.00 (15.00, ora României) la Camp Casey, declară pentru WP un purtător de cuvânt al celei de-a 2-a Divizii de infanterie, locotenent-colonelul Martyn Crighton.

Însă, printr-o ”eroare umană”, s-a declanşat sirena de urgenţă, prcizează el, în cea mai apropiată bază americană de frontiera nord-coreeană, care poate fi una dintre primele ţinte în cazul unui atac cu rachete.

Această eroare a condus la o mobilizare, iar unii militari ieşiseră deja în uniformă pe culoare, potrivit unor postări pe Reddit.

O înregistrare video a fost postată, la scurt timp după incident, pe site-ul ”U.S. Army WTF! moments”, popular în rândul militarilor, de la un militar de la Camp Casey.

Crighton a declarat că nu poate confirma că înregistrarea a fost realizată joi.

Alerta difuzată este numită ”sirenă de raid aerian”, utilizată pentru a-i alerta pe militari să înceapă ”proceduri de alertă”, a precizat el.

Militarii au fost informaţi ”imediat” cu privire la această eroare şi s-au implementat măsuri de control pentru ca incidentul să nu se mai repete, a declarat Crighton, fără să precizeze la cât timp de la declanşarea alertei au fost informaţi militarii că era vorba despre o eroare.

Incidentul de joi seamănă cu un incident din 2018, în Hawaii, unde un operator de la Agenţia pentru managementul situaţiilor de urgenţă a alertat în mod eronat statul cu privire la iminenţa unui atac cu rachetă nucleară, de asemenea într-un context tensionat cu Coreea de Nord.

Alerta eronară din Coreea de Sud intervine, ca în Hawaii, într-un moment nepotrivit, comentează WP.

La începutul lui decembrie, regimul de la Phenian a dat Statelor Unite ultimatum până la sfârşitul anului să renunţe la ”politica ostilă” în negocieri în dosarul nuclear, altfel va primi un ”cadou de Crăciun”.

Adjunctul ministrului nord-coreean de Externe Ri Thae Song, însărcinat cu afacerile americane, a denunţat dialogul cu administraţia Trump drept ”o chestie stupidă”.

El le-a amintit Statelor Unite că ultimatumul se apropie de sfârşit şi a reiterat ameninţări voalate cu privire la testarea unei rachete cu rază lungă de acţiune.

”RPDC a făcut totul, cu maximă perseverenţă, să nu revină asupra unor măsuri importante pe care le-a luat din proprie iniţiativă”, declara el, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

”Ceea ce rămâne de făcut este opţiunea Statelor Unite şi depinde întru totul de Statele Unite ce cadou de Crăciun îşi aleg”, adăuga el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.