Reprezentanţii Camerei Lorzilor au votat miercuri seara în favoarea unui amendament la legea de declanşare a ieşirii naţiunii din Uniunea Europeană, care îi obligă pe guvernanţi să garanteze respectarea drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie înainte ca premierul să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. Votarea acestui amendament reprezintă un mare eşec pentru executivul Theresei May, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amendamentul a reuşit să treacă cu 350 de voturi ”pentru” şi 256 ”împotrivă”, limitând autoritatea Theresei May în ceea ce priveşte declanşarea procedurii de retragerea a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Guvernanţii vor fi obligaţi să publice în maximum trei luni de la declanşarea procedurii de ieşire o serie de propuneri pentru a proteja drepturile cetăţenilor europeni care locuiesc deja în Regatul Unit.

De asemenea, cetăţenii europeni vor trebui să beneficieze în continuare de dreptul de rezidenţă în Marea Britanie.

Conservatorii nu se bucură de o majoritate în Camera Lorzilor, însă guvernanţii pot în continuare să abroge amendamentul într-un vot din Camera Comunelor, care va întârzia însă calendarul promis de prim-ministru cu privire la declanşarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Guvernul Marii Britanii s-a arătat dezamăgit de decizia parlamentarilor de a amenda legislaţia Brexit-ului.

”Suntem dezamăgiţi că lorzii au ales să amendeze o lege votată de reprezentanţii Camerei Comunelor. Poziţia noastră cu privire la cetăţenii europeni au fost clarificată în mod repetat. Noi vrem să garantăm cât mai curând posibil drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc deja în Marea Britanie, dar şi drepturile britanicilor care locuiesc în alte ţări ale UE”, a declarat o purtătoare de cuvânt de pe Downing Street.

Unii lorzi cred că îi pot forţa pe guvernanţi să accepte o serie de concesii, însă ministrul de Interne a explicat că nu există nicio posibilitate ca executivul să accepte amendarea legislaţiei de autorizare a Brexit-ului.

Premierul Theresa May a promis că va invoca până la finele lunii martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care va declanşa procesul formal de retragere a Marii Britanii din UE. De asemenea, primele negocieri ar putea să înceapă abia în luna iunie, după informarea celorlalte 27 de ţări membre ale UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.