Elveţia este necesar să-i expulzeze în mod sistematic spionii străini care-i pun în pericol securitatea internă, cer parlamentarii acestei ţări alpine, foarte ”prizată” de serviciile de informaţii ale multor ţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera inferioară a Parlamentului helvetic s-a pronunţat în acest sens cu 103 voturi la 74 şi 19 abţineri, potrivit agenţiei de presă Keystone-ATS.

Este vorba despre expulzarea tuturor spionilor care pun în pericol securitatea internă sau externă a Elveţiei sau rolul de stat gazdă şi care nu pot să fie urmăriţi penal, se arată în textul acestei moţiuni adoptate de către aleşi.

Potrivit unui raport recent al spionajului eleveţian, în Elveţia operează foarte mulţi spioni.

Invazia Ucrainei de către Rusia a sporit rivalitatea între marile puteri şi face din Elveţia - tărâmul primitor al multor orgamizaţii internaţionale - o placă turnantă a spionajului rus şi chinez, releva în iunie Servciul de Informaţii al Confederaţiei (SRC).

În dosare de spionaj, persoane care fac parte din corpul diplomatic invocă adesea imunitatea diplomatică pe care le-o conferă statutul pe care-l au, a subliniat un ales ecologist, Nicolas Walder.

El a pledat în favoarea aplicării unei toleranţe zero şi expulzarea sistematică a persoanelor vizate.

Un loc de muncă mai mult sau mai puţin fictiv într-o ambasadă este o acoperire clasică a unor agenţi de informaţii.

De la începutul Războiului din Ucraina, spionajul rus în Elveţia a crescut.

Unul dintre cinci ofiţeri ai serviciilor secrete ruseşti din Europa se află în Elveţia, subliniază un coraportor al moţiunii, Fabian Molina.

El acuză Guvernul federal helvetic de faptul că este ”laxist”.

În afară de Rusia, spionajul elveţian estimează că China a trimis zeci de spioni în Elveţia.

Însă, spre deosebire de Rusia, chinezii recurg mai mult la o acoperire nediplomatică.

Spionii chinezi se dau drept oameni de ştiinţă, jurnalişti sau oameni pri femei de afaceri, precizează SRC.

Uniunea Democratică de centru (UDC, dreapta radicală), primul partid din ţară, şi liberalii s-au opus acestui text de lege.

Serviciile secrete ale altor ţări vor fi mai puţin înclinate să împărtăşească informaţii cu Elveţia, lucru care va avea un impact negativ asupra securităţii elveţiene, a subliniat Roland Büchel de la UDC.

Consiliul federal helvetic va continua să analizeze fiecare caz în parte, în pofida acestei moţiuni, şi va ţine cont de interesele Elveţiei, dă asigurări ministrul elveţian al Apărării Viola Amherd, care a susţinut textul.

Camera superioară a Parlamentului helvetic urmează să se pronunţe, la rândul său, asupra textului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.