Bulgaria va organiza alegeri generale pentru a treia oară în acest an, după ce socialiştii au devenit joi al treilea partid care a refuzat să conducă un guvern în urma scrutinului parlamentar neconcludent din luna iulie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Socialiştii au renunţat la planurile de formare a unui guvern funcţional după ce potenţialii lor aliaţi, partidul anti-sistem ITN şi două partide anti-corupţie mai mici au refuzat să îi sprijine.

Partidul va returna mandatul preşedintelui pe 7 septembrie.

"Am făcut tot posibilul şi am apelat la bun simţ şi responsabilitate, dar nu a funcţionat", a spus liderul socialist Kornlia Ninova.

Preşedintele Rumen Radev se confruntă cu nevoia de a dizolva Parlamentul, de a numi o nouă administraţie interimară şi de a convoca alegeri în termen de două luni.

Noile alegeri parlamentare ar putea avea loc cel mai devreme pe 7 noiembrie sau ar putea coincide cu unul dintre cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, pe 14 noiembrie sau pe 21 noiembrie.

Incertitudinea politică prelungită reduce capacitatea Bulgariei de a face faţă în mod eficient unui al patrulea val al pandemiei de Covid-19 şi de a utiliza fondurile de redresare din criza coronavirusului puse la dispoziţie de Uniunea Europeană.

Decizia socialiştilor vine după ce atât ITN, care a câştigat la  limită alegerile din iulie, cât şi partidul de centru-dreapta GERB al fostului premier Boiko Borissov, au renunţat la încercările de a forma un guvern în Parlamentul divizat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.