Bulgaria urmează să organizeze noi alegeri legislative - probabil în aprilie -, al cincilea rând de alegeri din 2021, în urma eşecului, marţi, al unei ultime încercări de formare a unui Guvern, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această ţară din Balcani, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene (UE), se află într-o criză fără precedent de la căderea comunismului, în 1989.

Fostul premier Boiko Borisov, a cărui formaţiune, GERB, s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor de la 2 octombrie, nu a găsit aliaţi, iar ncelelalte formaţiuni nu au reuşit nici ele să formeze o coaliţie.

”Nicio soluţie nu s-a putut găsi în vederea rezolvării crizei politice. Ne îndreptăm, deci, către noi alegeri”, comentează marţi preşedintele bulgar Rumen Radev, luând act de eforturile nerodnice ale liderilor socialişti de a forma un guvern.

Şeful statului bulgar urmează să anunţe, în zilele următoare, dizolvarea Parlamentului, în vederea organizării unor alegeri legislative - cel mai devreme la 2 aprilie -, precizează Comisia Electorală.

Unii analişti sunt însă pesimişti şi prezic un rezultat asemănător - lipsa unei majorităţi parlamentare stabile şi perspectiva unor noi alegeri în toamnă.

Guverne interimare se succed de doi ani în Bulgaria - cu excepţia unei scurte perioade, de câteva luni, în 2022, a unui Cabinet reformator condus de către un fost antreprenor format la harvard, Kiril Petkov -, iar principalele proiecte de lege rămân în suspans.

În acest context, fondurile planului de relansare postcovid, validat de către Uniunea Europeană, ajung ”cu pipeta” în Bulgaria, iar obiectivul unei aderări la zona euro în 2024 pare tot mai dificil de atins.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.