Bulgaria a refuzat, joi, să extrădeze un rus care se opune războiului din Ucraina şi care este acuzat de evaziune fiscală în ţara sa, din teama că nu va avea parte de un proces echitabil, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel din Varna (estul ţării) a revizuit, joi, o decizie de extrădare luată la începutul lunii august în privinţa lui Alexei Altchin, în vârstă de 46 de ani, un antreprenor acuzat în Rusia de evaziune fiscală pentru o sumă de 282,5 milioane de ruble (4,8 milioane de euro).

”Instanţa a concluzionat că există riscul agravării situaţiei sale din cauza condamnărilor politice şi o încălcare a drepturilor sale în cursul procesului penal”, potrivit motivării publicate de Curtea de Apel bulgară într-un comunicat de presă.

Instanţa s-a bazat pe două rezoluţii ale Parlamentului European şi un raport al Comisiei Helsinki, care a constatat că ”nu există nicio îndoială că Rusia a intensificat represiunea împotriva demonstranţilor şi a activiştilor societăţii civile care protestează faţă de război”.

Acest refuz de extrădare este ”similar cu deciziile instanţelor din ţările membre ale Consiliului Europei, care resping cererile din partea Federaţiei Ruse pe baza neîncrederii în voinţa acestei ţări de a-şi îndeplini obligaţiile în conformitate cu dreptul internaţional”, a subliniat Curtea de Apel.

Altchin locuieşte în Bulgaria din 2014 şi şi-a ars paşaportul rusesc în faţa Consulatului rus din Varna, în timpul unei demonstraţii din februarie faţă de războiul din Ucraina. În ultimele săptămâni au fost organizate demonstraţii în sprijinul lui la Sofia şi Varna. Intelectualii bulgari i-au cerut preşedintelui Rumen Radev să îi acorde azil.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.