Bulgaria, Polonia, România şi Croaţia înregistrează cele mai mari niveluri de poluare în zonele urbane cu particule fine de tip PM2.5, o poluare care a scăzut treptat, relevă Eurostat cu ocazia Săptămânii Verzi în UE, în perioada 31 mai-4 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concentraţia particulelor fine a scăzut treptat în zonele urbane din UE, la 12.6 μg/m3 în 2019, precizează Eurostat.

Poluarea cu particule fine în suspensie în aer reduce speranţa de viaţă şi percepţia străii de bine şi pot conduce la oagravare a multor boli respiratorii acute şicronice, dar şi cardiovasculare.

Particulele fine (PM10, cudiametrul de până în zece micrometri) pot pătrunde adânc în plămâni şi inflama sau agrava boli cardiace şirespiratorii.

Particule şi mai fine, cu diamtrul de 2,5 micrometri (PM2.5) pot cauza probleme de sănătate şi mai grave, întrucât pătrund şi mai adânc în plămâni.

Acest tip de poluare cu particule fine a înregistrat o scădere de mai mulţi ani, sub limita stabilită în 2015 - de 25 μg/m3 în medie anual -, însă există în continuare zone în care această valoare este depăşită.

În pofida acestei scăderi, însă, nivelul poluării aerului în 2019 continua să depăşească nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 10 μg/m3 în medie anual.

Potrivit Eurostat, în patru state membre ale Uniunii Europene, concentraţia medie anuală a particulelor fine (PM2.5) înregistrează cele mai mari niveluri, şi anume în Bulgaria (19.6 μg/m3),  Polonia (19.3 μg/m3), România (16.4 μg/m3) şi Croaţia (16.0 μg/m3).

Estonia (4.8 μg/m3), Finlanda (5.1 μg/m3) şi Suedia (5.8 μg/m3).înregistrează cea mai mică concentraţie, precizează Eurostat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.