Uniunea Europeană (UE) a îndemnat marţi Teheranul să continue să-şi respecte angajamentele pe care şi le-a asumat cu privire la activităţile sale nucleare şi a anunţat că ”studiază” decizia autorităţilor iraniene de a-şi spori capacitatea de îmbogăţire a uraniului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul a notificat luni Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) cu privire la declanşarea unui plan în vederea creşterii capacităţii sale de îmbogăţire a uraniului printr-o creştere a numărului centrifugelor, a anunţat marţi vicepreşedintele iranian Ali Akbar Salehi.

”Suntem pe cale să studiem anunţurile” autorităţilor iraniene. a declarat o purtătoare de cuvânt a Înaltului reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini în conferinţa de presă zilnică a Comisiei Europene (CE).

”Noi vom continua să ne respectăm angajamentele asumate în cadrul acordului în dosarul nuclear, atât timp cât Iranul va continua să şi le respecte pe ale sale”, a avertizat ea.

”Aşa stau lucrurile. AIEA a confirmat a 11-a oară că Iranul continuă să respecte acordul, iar noi ne pregătim să apărărm interesele europene (contra sancţiunilor americane) şi să păstrăm acordul”, a adăugat ea.

”Vom face maximum să menţinem beneficiile acordului pentru Iran”, a dat asigurări Maja Kocijancic.

Anunţul autorităţilor iraniene este interpretat drept o presiune asupra UE, pentru ca Bruxellesul să-şi accelereze punerea în aplicare a promisiunilor pe care le-a făcut, a declarat pentru AFP o sursă europeană.

Europenii s-aua angajat, între altele, să asigure o continuare a achiziţiilor de petrol de la Iran, în pofida implementării unor sancţiuni americane la începutul lui august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.