Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell a propus vineri, la Versailles, şefilor de stat şi de guverne UE reuniţi într-un summit, o dublare a finanţării europene destinate livrării de armament Ucrainei, împotriva Rusiei, la suma de un miliard de euro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Borrell a anunţat că a ”făcut o propunere de dublare a contribuţiei (UE), cu 500 de milioane de euro, destinaţi armamentului în vederea susţinerii armatei ucrainene”.

”Sunt sigur că liderii (UE) vor susţine” această propunere, a anunţat el.

Aceste fonduri provin de la ”Faclitatea europeană pentru pace” - un fond dotat cu cinci miliarde de euro, înfiinţat şi fnanţat de către statele membre UE, în afara bugetului Uniunii.

Utilizarea unor bani din acest fond este decisă cu unanimitatea, însă guvernele au posibilitatea să recurgă la o ”abţinere constructivă”, pentru a nu bloca o decizie.

Această posibilitate vizează state membre UE care nu pot accepta să livreze armament unei ţări aflate în război şi a permis deblocarea, la sfârşitul lui februarie, a unei anvelope în valoare de 500 de milioane de euro.

SOLICITĂRI FOARTE PRECISE

Banii ”Faclităţii europene pentru pace” sunt folosiţi la rambursarea unor furnituri de armament prelevate de către statele membre UE din stocurile lor.

”Materialele trebuie să se afle pe lista armamentului cerut de Ucraina, iar rambursările sunt retroactive, de la 1 ianuarie 2022”, precizează un oficial euroepean însărcinat cu gestionarea acestei ”facilităţi” financiare europene.

Guvernul ucrainean a formulat solicitări foarte precise în privinţa materialului pe care combatanţii sunt în măsură să-l folosească - şi anume sisteme de apărare antiaeriană şi armament antitanc, folosite cu succes în oprirea înantării trupelor ruse şi privarea Rusiei de supramaţia aerană, mai precizează el.

Armamentul este trimis în mod coordonat în Polonia, care a acceptat să fie placa turnantă a ajutorului militar oferit Guvernului ucrainean, şi este trmis apoi în Ucraina.

”Vom fi mult mai discreţi cu privire la ceea ce facem”, subliniază acest oficial european.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că ţările care susţin Ucraina vor fi atacate, iar ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a catalogat drept ”periculoase” aceste livrări de armament ale Occidentului.

”Cei care îmbuibă cu arme Ucraina trebuie, bineînţeles, să înţeleagă că vor purta responsabilitatea faptelor lor”, a declarat joi Lavrov, în urma unei întâîniri cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, în marja Forumului Diplomatic din Antalya.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.