Britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner, luaţi prizonieri de forţele ruse în războiul Ucraina s-au prezentat în instanţă în Republica Populară Doneţk, sub acuzaţia că sunt mercenari, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aiden Aslin (28 de ani), din Nottinghamshire, şi Shaun Pinner (48 de ani), din Bedfordshire, sunt deţinuţi în aşa-numita Republică Populară Doneţk.

Se pare că cei doi britanici sunt acuzaţi că sunt mercenari, însă familiile lor susţin că cei doi erau înrolaţi în armata Ucrainei.

Temerile sunt că instanţa, care nu este recunoscută la nivel internaţional, ar putea aplica pedeapsa cu moartea dacă îi va condamna.

Pe internet a apărut un videoclip care îi înfăţişează pe cei doi britanici în timp ce participă la un proces alături de un al treilea bărbat, cetăţeanul marocan Saaudun Brahim.

În filmări, Aslin şi Pinner confirmă că sunt la curent cu acuzaţiile împotriva lor şi se poate observa cum se bucură că procesul lor va continua fără dovezile martorilor.

Amândoi au putut sta în picioare fără ajutor şi păreau că sunt conştienţi de locul în care se află.

Cetăţenii britanici au fost acuzaţi, de asemenea, de preluarea violentă a puterii şi de pregătire pentru desfăşurarea de activităţi teroriste.

Autoproclamata Republică Populară Doneţk a fost înfiinţată de separatiştii pro-ruşi în 2014.

Potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, liderul pro-rus Denis Puşilin a declarat că bărbaţii vor fi acuzaţi la Curtea Supremă a regiunii.

Imaginile în care apare Aslin publicate la scurt timp după ce a fost luat prizonier de forţele ruse în oraşul portuar ucrainean Mariupol i-au determinat pe mulţi să se teamă pentru sănătatea lui

Familiile lui Aslin şi a lui Newark, cât şi ale lui Pinner, au făcut declaraţii în care afirmau că cei doi inculpaţi sunt membri de mai mulţi ani ai armatei ucrainene, nu voluntari sau mercenari.

De asemenea, ambii bărbaţi se pare că locuiesc în Ucraina din 2018.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.