Aripa armată a grupării islamiste palestiniene Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qasam, anunţă duminică faptul că Ahmed al-Ghandour, comandantul militar al Brigăzii de Nord din Fâşia Gaza, şi alte trei cadre au fost ucişi într-o ofensivă israeliană pe teritoriul palestinian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ahmed al-Ghandour era membru al Consiliului Militar al Hamas şi era considerat un ”terorist” de către autorităţile americane din 2017.

El era acuzat de faptul că a fost implicat într-un atac vizând armata israeliană în 2006, în punctul de trecrea frontierei Kerem Shalom, situat între Israel şi Fâşia Gaza, în sudul extrem al enclavei.

El era vânat de mult timp de Tsahal, iar ambii copii i-au fost ucişi în atacuri - înaintea războiului actual.

Între alte cadre citate în acest comunicat al Brigăzilor - ucise toate înaintea armistiţiului care a intrat în vigoare vineri -, se află Ayman Siam, prezentat drept comandantul unităţilor de tir de rachetă.

”Jurăm în faţa lui Allah că ne vom continua drumul şi că sângele lor va fi o lumină pentru mujahedinişi un foc împotriva ocupanţilor”, se arată în comunicat.

COMUNICARE RARĂ

Hamasul comunică rareori despre morţii săi.

La jumătatea lui octombrie anunţa însă uciderea lui Ayman Nofal, un comandant al Brigăzilor al-Qasam, într-un atac al armatei israeliene asupra Taberei de Refugiaţi Bureij.

Armata israeliană a confirmat asasinatul şi îl acuza pe Nofal că ”a desfăşurat numeroase atacuri împotriva Israelului”, a ”supervizat confecţionarea de armament” şi a ”luat parte la organizarea răpirii nlui Gilad Shalit”, un militar israelian răpit în 2006 şi eliberat în 2011.

Săptămâna trecută, un oficial militar israelian de rang înalt evoca uciderea a ”peste 50” de comandanţi ai Hamasului de la începutul Războiului în Fâşia Gaza.

Acest bilanţ nu a putut fi verificat din surse independente de către AFP.

Armata a ”eliminat sute de terorişti şi majoritatea comandanţilor de batalion”, anunţa el, estimând că pagublee cauzate inamicului îi reduc capacitatea de luptă în prezent şi de a se reconstitui în viitorul apropiat.

Oficialul israelian a refuzat însă să ofere vreo estimare precisă a numărului combatanţilor ucişi.

”Nu 10.000 şi nu 1.000. Undeva între”, declara el.

ARMISTIŢIU

Potrivit autorităţilor israeliene, 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în atacul de la 7 octombrie în israel, de o violenţă fără precedent în istoria israeliană.

În Fâşia Gaza, aproape 15.000 de persoane au fost ucise de israelieni în atacuri, potrivit Guvernului Hamas.

Confruntările s-au oprit vineri, în virtutea unui acord privind un armistiţiu de patru zile între Israel şi Hamas, mediat de Ratar, Egipt şi Statele Unite.

Încetarea luptelor urmează să permită eliberarea a 50 de ostatici israelieni răpiţi la 7 octombrie în schimbul eliberării a trei ori mai mulţi palestinienei încarceraţi în închisori israeliene.

Până în prezent au fost eliberaţi 26 de israelieni şi 15 străini, în schimbul eliberării a 78 de deţinuţi palestinieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.