Acordul comercial post-Brexit este necesar, după ce a fost semnat de către negociatorul-şef UE Michel Barnier, să fie aprobat de către Consiliul European şi să fie susţinut de către liderii tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii, să fie tradus în toate limbile blocului şi să fie analizat, apoi, şi nu amendat, de către Parlamentul European (PE) - care încă îl mai poate respinge pur şi simplu, relatează Euroenews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste acorduri durează de obicei ani de zile, în medie cred că între trei şi patru ani de negocieri, iar apoi în general alţi doi ani în vederea punerii lor în aplicare”, declară dr. Joelle Grogan de la Universitatea Middlesex din Londra.

”În ceea ce priveşte Brexitul, vorbim uneori de negocieri într-un an, în perioada de tranziţie, despre o ratificare în mai puţin de o lună şi de o implementare aproape imediată”, subliniază ea.

”Acest lucru creează ambiguităţi în domeniul securităţii juridice”, avertizează ea.

Unii eurodeputaţi insistă asupra faptului că au nevoie de timp.

”Pentru UE, pentru Regatul Unit, noi nu vom aproba în mod automat rezultatul. Vom purta o discuţie serioasă, o evaluare a acordului, iar apoi vom lua o decizie, iar asta ia timp. Democraţia are nevoie de timp”, declară liderul grupului parlamentar al Partidului Popular Euroean (PPE, dreapta), cea mai importantă formaţiune în Parlamentul European (PE), Manfred Weber.

O punere în aplicare a acordului are loc în urma unei ratificări.

În pofida faptului că acum a fost finalizat, Brexitul va conduce cu siguranţă la viitoare perturbări la frontiere şi la conflicte comericale, comentează Euronews.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.