Prim-ministrul britanic, Theresa May, nu a exclus posibilitatea ca cetăţenii UE să beneficieze de modalităţi mai simple de a ajunge în Regatul Unit, faţă de cetăţenii din restul lumii, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În planul său privind relaţiile UE-Marea Britanie, care a fost aprobat de guvern vineri, imigraţia fără restricţii din UE se va opri.

Totuşi, May nu a exclus, într-un interviu pentru BBC, posibilitatea unui tratament preferenţial pentru cetăţenii UE.

„Recunoaştem că oamenii vor dori în continuare să aibă oportunităţi în alte ţări”, a declarat ea.

Întrebată dacă cetăţenii UE ar putea beneficia de un tratament preferenţial, prim-ministrul a declarat: „Vom lua o decizie în acest sens. Ne vom întreba ce merge pentru Regatul Unit, ce este corect pentru Marea Britanie?”.

May a afirmat că, după ce a obţinut aprobarea guvernului în privinţa viitoarei relaţii UE-Marea Britanie, miniştrii ar trebui să vorbească cu o responsabilitate colectivă.

„Responsabilitatea colectivă s-a întors ... vom merge mai departe împreună”, a afirmat ea.

May va trebui să îşi prezinte planul liderilor Uniunii Europene, despre care a specificat că sunt pregătiţi să discute propunerile.

„Din ce am auzit până acum, există o disponibilitate de a discuta despre acest lucru şi o recunoaştere că suntem într-o fază în care trebuie să ne punem de acord privind relaţia noastră viitoare. Este o propunere serioasă şi practică”, a afirmat May.

Conform noului plan al Marii Britanii, libertatea de mişcare se va încheia, însă va fi implementat un nou plan de „mobilitate” prin care cetăţenii UE vor putea călători şi aplica pentru joburi sau studii în Marea Britanie şi viceversa.

Dar un document făcut public de Grupul de Cercetare European (ERG), o grupare de parlamentari conservatori eurosceptici, susţine că planul prim-ministrului „ar duce către o gaură neagră în Brexit”.

Documentul de 18 pagini punctează că Marea Britanie ar trebui să urmeze regulile UE, să implementeze hotărârile Curţii Europene de Justiţie şi nu ar putea să îşi dezvolte „o politică internaţională eficientă privind piaţa de schimb”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.