Brazilia a respins, luni, ajutorul propus de ţările din G7 ca urmare a incendiilor din Amazonia, iar şeful de cabinet al preşedintelui Jair Bolsonaro l-a ironizat pe Emmanuel Macron folosind ca exemplu incendiul de la Notre-Dame, relatează Le Journal du Dimanche.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Macron nu poate evita nici măcar un incendiu previzibil într-o biserică parte a patrimoniului mondial şi vrea să ne dea lecţii pentru ţara noastră?”, a afirmat Onyx Lorenzoni, şeful de cabinet al lui Bolsonaro.

Lorenzoni a reacţionat astfel după ce ţările din G7 au propus un ajutor de 20 de milioane de dolari ca urmare a incendiilor din Amazonia, anunţ făcut de preşedintele francez Emmanuel Macron.

“Mulţumim pentru ofertă, dar aceste resurse ar putea fi mai potrivite pentru reîmpădurirea Europei”, a precizat Onyx Lorenzoni. “El are multe de făcut la el şi în coloniile franceze. Brazilia este o naţiune democrată, liberă şi nu aavut niciodată comportament colonialist şi imperialist, cum este poate obiectivul francezului Macron”, a adăugat oficialul brazilian.

Înaintea reacţiei lui Lorenzoni, ministrul brazilian al Mediului, Ricardo Salles, afirma că ajutorul propus de G7 este binevenit. Însă apoi Jair Bolsonaro a avut o reuniune cu câţiva miniştri şi şeful său de cabinet a schimbat tonul. “Nimeni nu are nevoie de o nouă iniţiativă pentru Amazonia”, a declarat şeful diplomaţiei braziliene, Ernesto Araujo, precizând că există deja mecanisme sub egida Connvenţiei ONU cu privire la climă, “pentru finanţarea luptei împotriva despăduririlor şi pentru reîmpădurire”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.