Cea mai mare ţară din America Latină a trecut în extrema dreaptă în urma alegerii uşoare, duminică, a foarte controversatului Jair Bolsonaro, care a promis să ”schimbe destinul Braziliei”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma unei campanii tensionate şi extrem de polarizate, el a fost ales cu aproape 58 de milioane de voturi - reprezentând 55,13% din sufragii -, faţă de 44,87% cât a obţinut adversarul său de stânga Fernando Haddad.

”Nu mai putem continua să flierăm cu socialismul, comunismul, populismul de stânga”, a declarat în primul său discurs preşedintele-ales, acest bard al dictaturii militare (1964-1985), care urmează să-şi preia mandatul de patru ani în ianuarie.

Focuri de artificii au fost trase pe plaja Barra da Tijuca, unde zeci de mii de susţinători ai lui Bolsonaro s-au adunat, în faţa domiciliului său, pentru a-i sărbători victoria.

”Suntem poporul indignat, exasperat de violenţă şi corupţie. Poporul a vorbit. Aceasta este prima oară când mă simt reprezentat”, a exclamat André Luiz Lobo, un conducător de întreprindere în vârstă de 38 de ani.

Pe plaja Barra da Tijuca, numeroşi activişti strigau, de asemenea, insulte la adresa Partidului Muncitorilor (PT) al lui Fernando Haddad şi mentorului său, fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, încarcerat din aprilie, după ce a fost găsit vinovat de corupţie.

La Sao Paulo, cea mai mare metropolă din Brazilia, mii de susţinători ai lui Bolsonaro au ieşit de asemenea în stradă, pe Avenue Paulista, una dintre principalele artere ale megalopolisului.

”Brazilia a fost eliberată de comunism, de comunismul din Cuba şi Venezuela”, a scandat Sheila Sani, în vârstă de 58 de ani, fluturând un steag mare al Braziliei.

Busculade destul de puternice între cele două tabere au avut loc la Rio de Janeiro, iar o femeie a fost rănită în ciocniri la Salvador de Bahia (nord-est), însă viaţa nu-i era în pericol.

”JURĂMÂNT ÎN FAŢA LUI DUMNEZEU”

În primul său discurs, după anunţarea rezultatelor, Fernando Haddad nu l-a felicitat pe învingător şi a cerut ca cele ”45 de milioane de alegători (ai  săi) să fie respectaţi”.

”Drepturile civice, politice, de muncă şi sociale sunt în joc acum”, a declarat el. ”Avem o responsabilitate de a reprezenta o opoziţie care să plaseze interesele Naţiunii mai presus de orice”.

Alături de cea de a treia soţie şi un pastor, Jair Bolsonaro a promis că Guvernul său ”va apăra Constituţia, democraţia, libertatea”.

”Aceasta nu este nici promisiunea unui partid şi nici vorba goală a unui om, ci un jurământ în faţa lui Dumnezeu”, a continuat el, răspunzând astfel criticilor săi, care-l consideră o ameninţare la adresa democraţiei.

Foarte nepopularul preşedinte în exerciţiu Michel Temer a salutat victoria succesorului său, anunţând că tranziţia între cele două guverne va începe încă de luni.

”Tocmai l-am felicitat pe preşedintele-ales Jair Bolsonaro, am putut să-i percep entuziasmul, nu doar când mi-a vorbit, ci şi atunci când şi-a făcut declaraţiile în favoarea unităţii ţării, pacificării ţării, armoniei ţării”, a declarat Temer de la reşedinţa sa oficială, la Brasilia.

Starul fotbalului Neymar a declarat că speră ca ”Dumnezeu să poată să-l folosească (pe Bolsonaro) pentru a ne ajuta ţara”.

Supranumit uneori ”Trump tropical”, Jair Bolsonaro a declarat pe Twitter, la câteva ore după anunţarea rezultatelor, că a ”primit un telefon de la preşedintele american, care l-a felicitat pentru această alegere istorică”.

”Preşedintele Trump l-a sunat în această seară pe preşedintele-ales al Braziliei Bolsonaro pentru a-l felicita, dar şi pe poporul brazilian, pentru alegerile de astăzi”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

”MARE RISC LA ADRESA DEMOCRAŢIEI”

Într-o Brazilie subminată de o violenţă-record, un marasm economic, o corupţie enedemică şi o criză de încredere acută în clasa politică, fostul paraşutist a reuşit să se impună ca omul dur de care Brazilia ar avea nevoie.

Un apărător al familiei tradiţionale, el a primit susţinerea crucială a puternicelor biserici evanghelice şi a indignat - prin declaraţiile sale jignitoare - o bună parte a populaţiei de culoare, femeile şi membrii comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

Campania a fost alimentată de discursul urii şi pătat de violenţe, iar Jair Bolsonaro a fost victima unui atentat cu armă albă care aproape l-a costat viaţa, la 6 septembrie.

”Nu am trăit niciodată vreun scrutin atât de polarizat. Cred că este din cauza lui Bolsonaro, care este un ins agresiv, nebun. Îmi este foarte frică”, a declarat izbucnind în lacrimi Renata Arruda, în vârstă de 41 de ani, o alegătoare a lui Haddad, la Sao Paulo.

Chiar dacă Jair Bolsonaro a promis că va fi ”sclavul Constituţiei”, Tomaz Paoliello, un profesor de Relaţii Internaţionale la Universitatea catolică PUC din Sao Paulo, consideră că alegerea sa prezintă ”riscuri mari la adresa democraţiei”.

Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a lansat duminică seara un ”apel urgent la protejarea” democraţiei braziliene.

Marcio Coimbra, de la Universitatea Presbiteriană Mackenzie, consideră, în schimb, că Brazilia dispune de garanţii solide, printr-un ”parchet puternic, o Curte Supremă puternic şi un Congres care funcţionează”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.