Premierul britanic Boris Johnson se confruntă cu o perioadă deosebit de tumultuoasă - întoarcerea covid-19, negocieri post-Brexit, o economie în pericol şi sondaje defavorabile - şi este acuzat în propria tabără de faptul că este dogmatic şi lipsit de energie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La fel ca toţi liderii mondiali, Boris Johnson este supus unei încercări dure de către pandemie, însă reintensificarea acesteia în Regatul Unit - cea mai îndoliată ţară din Europa, cu aproape 42.000 de morţi - şi temeri cu privire la o ieşire din UE fără acord (”no deal”) la 31 decembrie au semănat o revoltă în rândul colegilor săi conservatori, care îl acuză că guvernează prin diktate.

Pandemia justifică măsurile de urgenţă, însă Guvernul a avut suficient timp să se pregătească în vederea vieţii în afara UE.

Dar Boris Johnson a ales să pună în discuţie Acordul Brexitului cu Bruxellesul printr-un proiect de lege care permite o retuşare a anumitor dispoziţii ale tratatului, o întorsătură care încalcă dreptul internaţional şi a provocat o rebeliune în cadrul Partidului Conservator (Tory).

Guvernul a reuşit să calmeze nemulţumirea, atenuându-şi proiectul, însă acesta dă în continuare Parlamentului dreptul să modifice acodul încheiat cu UE.

În contextul în care ”Bojo” dispune de o majoritate confortabilă de 80 de mandate în Camera Comunelor, între 40 şi 60 de conservatori ameninţă să nu adopte prin vot o prelungire a puterilor excepţionale acordate Guvernului în vederea gestionării pandemiei.

Este vorba despre o schimbare radicală a atmosferei faţă de anul trecut, când Johnson a fost susţinut de liderul Partidului Consevator înainte să obţină o victorie istorică în alegerile legislative din decembrie.

Pentru prima oară de când Johnson a ajuns la putere, un sondaj creditează, duminică, Partidul Laburist (Labour, opoziţie) pe primul loc - cu trei puncte înaintea Tories.

”DOGMATIC”

Conservatorii l-au ales pe Johnson, însă nu pentru că îl considerau potrivit să fie un ”bun premier”, declară pentru AFP profesorul de politică Tim Bale de la Queen Mary University of London, ci ”pentru că voiau cu orice preţ să câştige alegerile”.

Cu speranţa că el va intra până la urmă în acest rol, ”ei se tem în prezent că nu este deloc cazul”, consideră el.

Inclusiv presa britanică, care-i este de obicei larg favorabilă, îi reporşează ultimele hotărâri.

Boris Johnson prezidează ”dezordinea, debandada, rebeliunea, răzgândirea şi confuzia”, denunţă acerb The Spectator, o publicaţie căreia i-a fost redactor-şef.

Unii conservatori au mers până la a-şi exprima îngrijorarea faţă de efectele pe termen lung ale noului coronavirus - din cauza căruia premierul aproape că a murit în aprilie -, care i-ar fi alterat capacităţile.

”Indiferent care este cauza, el a devenit dogmatic şi opus dezbaterii”, apreciază tabloidul Daily Mail.

”El nu mai este apt să fie premier şi ar trebui să se retragă imediat ce se termină Brexitul”, tranşează într-un editorial, în The Spectator, Toby Young, un susţinător fervent al lui Johnson.

AMENINŢAREA SUNAK

Concomitent, popularitatea tânărului său ministru al Finanţelor Rishi Sunak, în vârstă de 40 de ani, este în continuă creştere.

Prin intermediul unor măsuri inventive menite să susţină economia împotriva SARS-CoV-2, Sunak şi-a atras atât simpatia publicului, cât şi a deputaţilor conservatori, prin faptul că vrea să dea prioritate relansării economiei şi nu izolării şi proclamă că britanicii ar trebui să înveţe ”să trăiască fără frică”.

”Se vorbeşte despre domnul Sunak ca despre un premier la putere”, se delectează foarte conservatorul Daily Telegraph, care vede, cu toate acestea, posibile consecinţe dure, atunci când va trebui să dea socoteală pentru măsurile costisitoare.

Boris Johnson are de furcă şi cu creşterea popularităţii noului lider al opoziţiei laburiste Keir Starmer, care-i dă de furcă în sesiunile de interpelare a Guvernului.

O remobilizare a Partidului Conservator este o sarcină cu atât mai dură, cu cât pandemia îl privează de un contact direct cu trupele -Congresul anual al formaţiunii se desfăşoară online de la 3 la 6 octombrie.

O revenire în graţie ar fi dificilă, de asemenea, dacă nu reuşeşte să semneze un acord de liber-schimb cu UE până la sfârşitul anului.

Lipsa de incisivitate a premierului britanic poate că are a face cu lenta sa vindecare de covid-19 sau cu faptul că este un proaspăt tată, apreciază unii comentatori.

”Este, poate, mai ales pentru că ocupă o funcţie care este cu mult deasupra capacităţilor sale”, tranşează Tim Bale.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.