Ministrul de Externe, Boris Johnson, a încercat să justifice o posibilă vizită de stat a preşedintelui Donald Trump în Marea Britanie, în ciuda opoziţiei puternice exprimată printr-o petiţie semnată în mai puţin de o zi de peste un milion de britanici, precizând că dictatori precum Nicolae Ceauşescu şi Robert Mugabe din Zimbabwe au avut onoare a se întâlni cu regina Elisabeta a II-a, transmite The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Johnson s-a implicat în dezbaterile aprinse din Camera Comunelor şi a precizat că nu este corectă demonizarea preşedintelui american, doar pentru că a introdus o aşa-zisă ”interdicţie musulmană” în Statele Unite.

Administraţia Trump a semnat vineri un ordin executiv prin care suspendă temporar, pentru o perioadă minimă de 120 de zile, programele de primire a refugiaţilor, opreşte pe termen nedeterminat primirea refugiaţilor sirieni şi blochează, pentru o perioadă minimă de 90 de zile, intrarea cetăţenilor din şapte ţări musulmane în Statele Unite.

Prin acest ordin executiv sunt vizaţi cetăţenii, precum şi persoanele cu dublă cetăţenie din Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.

Însă, mii de americani au protestat faţă de decizia luată de miliardarul republican de a trece pe o listă neagră toţi cetăţenii din şapte ţări musulmane, în vreme ce sute de pasageri au fost reţinuţi ilegal la aterizarea pe aeroporturile din Statele Unite. Aceste proteste s-au extins şi în alte metropole ale lumii, inclusiv în Londra, în vreme ce zeci de lideri au condamnat măsura anunţată de Casa Albă.

Totuşi, Theresa May a continuat să susţină necesitatea unei vizite de stat a preşedintelui Donald Trump, care implică inclusiv un dineu cu regina Elisabeta a II-a.

Britanicii s-au arătat revoltaţi de ideea ca un lider a cărui retorică s-a dovedit ”misogină şi sexistă” să aibă onoarea de a o întâlni pe regina Marii Britanii.

Boris Johnson a insistat că vizita de stat va avea loc în vară, deşi ar putea să fie eliminată o adresare în faţa parlamentarilor britanici din programul lui Donald Trump.

”Din câte ştiu eu, atât Nicolae Ceauşescu, cât şi Robert Mugabe, au avut onoarea de a fi distraţi de către Majestatea Sa Regina. Cred că cei mai mulţi parlamentari vor recunoaşte că este datoria noastră să ne pregătim pentru a ne întâmpina prietenul, partenerul, liderul celei mai vechi şi măreţe democraţii, precum şi cel mai important aliat pe care-l avem”, a declarat ministrul de Externe.

De asemenea, diplomatul britanic a explicat că preşedintele american ”latră mai tare decât muşcă”.

Liderul laburiştilor a declarat că vizita de stat pe care preşedintele Donald Trump plănuieşte să o facă în Marea Britanie ar trebui să fie împiedicată, atât timp cât rămâne în vigoare ”interdicţia musulmană” anunţată de Casa Albă. 

Corbyn a precizat că premierul britanic nu ar trebui să-l susţină pe preşedintele american, până ce acesta nu demostreză că ”va proteja drepturile fundamentale, libertăţile şi legile” la Casa Albă.

”Este puţin ciudat că el este invitat atât de rapid şi în ciuda declaraţiilor pe care le-a făcut. Cred că trebuie să aflăm exact care sunt intenţiile lui şi cât de mult va proteja sistemul parlamentar american drepturile fundamentale, libertăţile şi legile”, a declarat liderul laburist într-o intervenţie pentru ITV1.

Şi alţi lideri laburişti sunt de părere că vizita de stat a preşedintelui american ar fi nepotrivită atât timp cât este menţinută interdicţia pentru primirea refugiaţilor sirieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.