Numărul persoanelor care au murit din cauza unor boli cauzate de atentatele de la 11 septembrie 2001 a depăşit numărul morţilor din ziua atacurilor teroriste, arată un raport ale fondului de indemnizaţie a victimelor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 67.000 de cereri de indemnizaţie au fost depuse la acest fond de când a fost deschis, în 2011, de către persoane care se aflau în apropierea locului în care au avut loc atentatele jihadiste ale Al-Qaida, în urmă cu 20 de ani, şi care au dezvoltat ulterior patologii.

Majoritatea acestor cereri au fost depuse de către persoane care locuiau sau munceau în apropierea Turnurilor Gemene World Trade Center, la New York, a căror surpare a provocat fumuri toxice care au împânzit cartierul timp de săptămâni  de zile.

3.900 DE DOSARE DEPUSE Î NUMELE UNOR PEROSANE DECEDATE

Aproape jumătate dintre aceste dosare privesc persoane care au făcut cancer, iar 3.900 au fost despuse în numele unor persoane decedate.

”Acest lucru înseamnă că bilanţul persoanelor a căror moarte pare că a fost cauzată de boli legate de 9/11 este de-acum mai mare decât cel al persoanelor moarte la 11 septembrie”, a subliniat marţi directoarea findurilor, Rupa Bhattacharyya.

În acea zi, care a intrat în Istorie, aproape 3.000 de oameni au murit după deturnarea a patru avioane de linie - dintre care două au fost izbite de zgârie norii din Manhattan, unul de Pentagon, iar celălalt s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Pennsylvania, în urma unui contraatac al pasagerilor.

900 DE DOSARE NOI PE LUNĂ

Un fond de indemnizaţie a fost înfiinţat ulterior, destinat rudelor persoanelor dispărute şi supravieţuitorlor.

În 2011, o lege a relansat şi lărgit fondul la un nou public, în urma apariţiei unor cancere în rândul pompierilor şi persoanelor care au îndepărtat moloz la New York.

În 2019, mandatul fondului a fost prelungit până în 2090.

Cereri continuă să fie depuse, iar 900 de dosare au fost depuse lunar în 2021, potrivit lui Rupa Bhattacharyya, care subliniază că este în continuare dificil să se estimeze bilanţul total al dramei.

”Tragedia de la 11 septembrie continuă”, subliniază ea.

Pentru moment, fondul a stabilit că peste 41.000 de dosare sunt legitime - dintre care 2.132 privesc persoane decesate - şi a plătit în total indemnizaţii în valoare de aproape nouă miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.