Statele Unite sunt profund îngrijorate de condamnarea la închisoare a opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi şi au cerut din nou, marţi, eliberarea imediată a acestuia, secretarul de Stat Antony Blinken afirmând că Washingtonul va colabora îndeaproape cu aliaţii SUA în privinţa modalităţilor prin care Rusia să fie trasă la răspundere, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite sunt profund îngrijorate de decizia Rusiei de a-l condamna pe reprezentantul opoziţiei Alexei Navalnîi la doi ani şi opt luni de închisoare, înlocuind sentinţa cu suspendare cu închisoarea”, a afirmat Blinken într-un comunicat.

Acesta a adăugat: "Reiterăm apelul nostru pentru ca guvernul rus să-l elibereze imediat şi necondiţionat pe domnul Navalnîi, precum şi pe sutele de alţi cetăţeni ruşi reţinuţi în mod greşit în ultimele săptămâni pentru exercitarea drepturilor lor, inclusiv drepturile la libertatea de exprimare şi la întrunirea paşnică", a adăugat Blinken.

Un tribunal rus l-a condamnat pe Navalny la trei ani şi jumătate de închisoare după ce a decis că a încălcat condiţiile de eliberare condiţionată, dar a precizat că termenul său de închisoare va fi scurtat pcu timpul pe care l-a petrecut în arest la domiciliu.

Navalnîi, unul dintre cei mai proeminenţi critici ai preşedintelui Vladimir Putin, a fost arestat la frontiera rusă pe 17 ianuarie, după ce s-a întors din Germania, unde s-a recuperat după ce a fost otrăvit cu un agent neorotoxic.

"Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, ne vom coordona îndeaproape cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a răspunde Rusiei pentru eşecul respectării drepturilor cetăţenilor săi", a spus Blinken.

Statele Unite şi Rusia au convenit să prelungească cu cinci ani tratatul strategic de control al armelor nucleare START.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.