Secretarul de Stat american Antony Blinken a lansat, pe ritmurile lui Muddy Waters, o ”iniţiativă a diplomaţiei muzicale” menită să promoveze politica externă a Statelor Unite prin muzică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest cadru, Statele Unite urmează să trimită în toamnă artişti de renume mondial în Iordania şi Arabia Saudită, iar în China o orchestră filarmonică.

Herbie Hancock, însoţit de Dee Dee Bridgewater şi ansamblul de jazz al Universităţii California-Los Angeles (UCLA) urmează să cânte în Iordania în octomrbie, în memoria concertului istoric al orchestrei Duke Ellington din 1963, anunţă într-un comunicat Departamentul de Stat.

Turneul lui Herbie Hancock urmează să continue în Arabia Saudită cu patru zile de concerte - o premieră între Statele Unite şi regat, în contextul în care Washingtonul îşi cultivă aliatul saudit şi o apropiere istorică faţă de israel, în pofida multor divergenţe.

În paralel, Orchestra Filarmonică din Philadelphia urmează să concerteze în mai multe oraşe în China, de la 9 şi până la 18 noiembrie, pentru a marca 50 de ani de la turneul istoric din 1973, la un an după vizita lui Richard Nixon la Beijing. Un violonist care a particopat la acest turneu, va lua parte la eveniment.

Toate aceste evenimente fac parte din această nouă ”iniţiativă a diplomaţiei muzicale”, lansată miercuri seara de către şeful diplomaţiei americane, el însuşi un chitarist amator, care s-a amuzat cântând câteva note de Muddy Waters la ceremonie, la sediul Departamentului de Stat.

Obiectivul iniţiativei este să pună muzica în serviciul ambiţiilor diplomaţiei americane şi să promoveze schimburile culturale.

Ea prevede o serie de schimburi şi de colaborări muzicale, inclusiv trimiterea unor artişti hip-hop în Nigeria, în septembrie.

Artistul Quincy Jones a primit miercuri seara un premiu onorific - ”Pacea prin muzică” -, în cadrul acestei ceremonii care s-a desfăşurat în Sala Benjamin Franklin, în sediul diplomaţiei americane, la Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.