Secretarul de Stat american Antony Blinken urmează să efectueze vizite în Israel şi Iordania miercuri, la 1 mai, după ce participă luni şi marţi la un summit în Arabia Saudită consacrat unei soluţionări a conflictului israeliano-palestinian, anunţă Departamentul de Stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a sosit în Arabia Saudită luni şi s-a întâlnit cu omologul său Faisal bin Farhan bin Abdullah la Riad, scrie Reuters.

Acest turneu a fost anunţat după o discuţie la telefon între preşedintele Statelor Unite Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu cu privire la negocieri în curs menite să pună capăt Războiului israelian în Fâşia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor israelieni, ţinuţi în enclavă de la atacul Hamas de la 7 octombrie în sudul Israelului.

Antony Blinken urmează să efectueze vizite în Israel şi Iordania, a anunţat duminică seara Departamentul de Stat, fără să ofere alte detalii, în timp ce avionul şefului diplomaţiei americane era aprovizionat cu carburant în Irlanda, în drum către Arabia Saudită, unde efectuează o vizită luni şi marţi.

ARMISTIŢIU?

La Riad are loc o reuniune specială a Forumului Economic Mondial (WEF) consacrată eforturilor de obţinere a unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza care să permită o eliberare a ostaticilor.

Departamentul de Stat nu a dat imediat detalii despre cele două vizite de miercuri.

Egiptul, Qatarul şi Statele Unite încearcă de luni de zile să medieze un nou armistiţiu între Israel şi Hamas, iar presiuni în vederea unui acord cresc.

Joe Biden a reiterat că este îngrijorat de o eventuală lansare de către Israel a unei operaţiuni terestre împoriva oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde s-au refugiat 1,5 milioane de palestinieni.

Un purtător de cuvânt al Deparramentului de Stat Matthew Miller afirmă, într-un comunicat despre etapa saudită a turneului lui Antony Blinken, că acesta va depune eforturi în vederea obţinerii unui armistiţiu dar apreciază că ”Hamasul este cel care se interpune între poporul palestinian şi armistiţiu”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.