Secretarul american de Stat Antony Blinken, aflat într-o vizită în Japonia, a criticat, marţi, China pentru folosirea pe scară largă a ”forţei şi constrângerii” pe scena internaţională, avertizând că Statele Unite vor răspunde, dacă va fi necesar, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"China foloseşte constrângerea şi agresiunea pentru a eroda în mod sistematic autonomia în Hong Kong, a diminua democraţia din Taiwan, a abuza de drepturile omului în Xinjiang şi Tibet şi a-şi afirma revendicările maritime în Marea Chinei de Sud, care încalcă dreptul internaţional", a spus Blinken într-o conferinţă de presă.

”Suntem uniţi în viziunea unei regiuni Indo-Pacific libere şi deschise, în care ţările respectă regulile, cooperează ori de câte ori pot şi îşi soluţionează diferenţele în mod paşnic. Şi, în special, vom răspunde, dacă va fi necesar, atunci când China foloseşte constrângerea sau agresiunea pentru a-şi face drum ”, a adăugat el.

Comentariile lui Blinken vin cu câteva zile înainte ca el şi consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan să poarte discuţii la nivel înalt, în persoană, cu reprezentanţi chinezi. Blinken şi Sullivan se vor întâlni, în Alaska, cu Yang Jiechi, membru al principalului organ decizional al Partidului Comunist chinez, şi cu Wang Yi, ministrul chinez de Externe.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a declarat marţi că Beijingul speră că o relaţie mai puternică între SUA şi Japonia nu va dăuna altor ţări din regiune.

”Credem că cooperarea şi comunicarea dintre Japonia şi SUA ar trebui să consolideze înţelegerea şi încrederea regională, ar trebui să fie benefice pentru cooperarea dintre ţările din regiune şi benefice pentru pace şi stabilitate în regiunea Asia-Pacific şi că nu ar trebui să vizeze o terţă parte sau să afecteze interesele oricărei terţe părţi ”, a spus ministrul chinez în timpul unei conferinţe de presă.

Preşedintele Joe Biden, care a vorbit cu preşedintele chinez Xi Jinping luna trecută, a spus anterior că abordarea sa faţă de China ar fi diferită de cea a predecesorului său, în sensul că va lucra mai strâns cu aliaţii pentru a construi o reacţie comună împotriva Beijingului.

Blinken, alături de secretarul Apărării, Lloyd Austin, a sosit marţi la Tokyo într-un efort de a consolida alianţele şi a reafirma angajamentele cu partenerii americani cheie din regiune. Cei doi vor călători, de asemenea, la Seul, miercuri, unde intenţionează să discute cooperarea în materie de securitate şi provocările ridicate în mare parte de China şi Coreea de Nord.

Deplasarea comună a lui Blinken şi Austin este prima călătorie în străinătate a celor doi în calitate de membri ai administraţiei Biden.

Tot marţi, Coreea de Nord a rupt tăcerea pentru prima dată de când Biden a devenit preşedinte şi a trimis un mesaj agresiv Statelor Unite.

”Profităm de această ocazie pentru a avertiza noua administraţie americană care încearcă din răsputeri să scoată miros de praf de puşcă în ţara noastră”, a declarat Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, referindu-se la exerciţii militare comune americane şi sud-coreene în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.