Bisfenolul A (BPA), unul dintre principalii perturbatori endocrini, este prezent în 92% din organismul europenilor şi reprezintă un potenţial pericol pentru sănătatea acestora, potrivit unui studiu al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) publicat joi, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În cadrul unei iniţiative recente de biomonitorizare umană, HEM4EU, BPA a fost detectat la 92% dintre participanţii adulţi din unsprezece ţări europene", a scris Agenţia.

Bazându-se pe un studiu realizat în aprilie de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care a revizuit drastic în scădere doza zilnică maximă de bisfenol A considerată sigură pentru consumatori, AEM, cu sediul la Copenhaga, consideră că "în cele 11 ţări care au participat la iniţiativa de biomonitorizare a BPA, nivelul de depăşire a variat între 71% şi 100%".

Bisfenolul A, omniprezent de mult timp în numeroase produse, precum sticlele de plastic, este suspectat de a fi legat de o gamă largă de tulburări şi boli, cancer de sân, infertilitate etc., din cauza perturbărilor hormonale pe care le provoacă.

În unele ţări, cum ar fi Franţa, BPA este acum interzis în recipientele alimentare. Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au restricţionat utilizarea acestuia şi iau în considerare restricţii mai drastice, deşi acestea nu au fost încă puse în aplicare.

Dezbaterile se axează pe doza la care bisfenolul A este cu adevărat periculos. EFSA consideră că doza este mult mai mică decât se credea anterior: a împărţit-o cu 20.000 faţă de o evaluare anterioară, opinie contestată de o altă agenţie, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). 

Pentru organismul european de supraveghere a mediului, însă, nu există nicio îndoială că expunerea la BPA "depăşeşte cu mult nivelurile acceptabile de siguranţă pentru sănătate (...) reprezentând un potenţial risc pentru sănătatea a milioane de oameni".

Acest produs şi doi dintre înlocuitorii săi (bisfenol S şi F) au fost măsuraţi între 2014 şi 2020 în urina a 2.756 de adulţi din 11 ţări.

Nivelurile au depăşit cel mai puţin pragurile în Elveţia, în proporţie de 71%, în timp ce în Franţa, Luxemburg şi Portugalia le-au depăşit în 100% din cazuri, relatează AEM, precizând că depăşirile raportate sunt cifre minime.

Este probabil ca, în realitate, toate cele 11 ţări să aibă rate de depăşire de 100% a nivelurilor de expunere peste pragurile de siguranţă", a avertizat agenţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.