Biserica din Normandia, unde un preot a fost ucis de doi islamişti, se afla pe o listă cu ţinte a unui bărbat suspectat că este membru ISIS, care a fost arestat anul trecut, relatează Daily Express.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biserica din Saint-Etienne-du-Rouvray, precum şi basilica Sacre-Coeur, din Paris, se aflau pe lista cu ţinte a lui Sid Ahmed Ghlam, în vârstă de 24 de ani, arestat în luna aprilie la Paris.

Anchetatorii cred că Ghlam pregătea "atacuri iminente” în Franţa, la instrucţiunile liderilor ISIS.

Documentele pe care erau trecute posibile ţinte au fost găsite în computerul şi pe telefonul lui Sid Ahmed Ghlam. Acesta ţinea legătura cu un vorbitor de limbă franceză din Siria, care i-a ordonat să atace biserici.

Sid Ahmed Ghlam
Sid Ahmed Ghlam

Doi atacatori au intrat în biserică în jurul orei locale 9.45 (10.45 ora României), în timpul slujbei, strigând "Allah Akbar" şi "DAESH”, acronimul folosit de francezi pentru organizaţia teroristă Stat Islamic, la intrarea în lăcaşul de cult. Ei au luat ostatici un preot, două călugăriţe şi doi enoriaşi. O a treia călugăriţă aflată în lăcaşul de cult a reuşit să scape şi să dea alarma.

Agresorii l-au ucis pe preotul Jacques Hamel, în vârstă de circa 85 de ani, pe care l-au înjunghiat în gât şi au rănit grav un enoriaş, care se află în prezent "între viaţă şi moarte”, a anunţat Ministerul de Interne.

Ei au fost ucişi de forţele de ordine, care au dat asaltul în jurul orei locale 11.00 (12.00 ora României).

Preşedintele francez Francois Hollande, care a ajuns la biserica din Normandia la scurt timp după atac, a condamnat "asasinatul laş comis de doi terorişti care se declară din Statul Islamic”. "Ameninţarea este foarte mare (...). Ne aflăm în faţa unei grupări, ISIS, care ne-a declarat război. Trebuie să purtăm acest război prin toate mijloacele”, a adăugat el.

La scurt timp după aceea, Statul Islamic a revendicat atacul.

Unul dintre atacatori a fost condamnat în 2015  la un an de închisoare, după ce a încercat să ajungă în Siria. Bărbatul a fost eliberat în luna martie, dar ar fi purtat o brăţară electronică.

De altfel, ambii atacatori erau cunoscuţi forţelor de ordine „pentru infracţiuni şi radicalizare”, a declarat o sursă din Poliţie pentru portalul 20 Minutes.

Această luare de ostatici are loc la 12 zile după atacul cu un camion, în seara lui 14 iulie, pe Promenade des Anglais, la Nisa, soldat cu 84 de morţi şi 300 de răniţi, revendicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic.

Ameninţarea cu un atac asupra unui loc de cult creştin a planat în ultimele luni în Franţa, după un plan de atentat eşuat, în aprilie 2015, vizând o biserică catolică din Villejuif (Val-de-Marne).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.