Ministrul de Finanţe, Bill English, este singurul rămas în cursa pentru a deveni noul premier neozeelandez, după ce alţi doi contracandidaţi au decis să se retragă. Premierul John Key şi-a anunţat luni dimineaţă decizia surprinzătoare şi neaşteptată de a demisiona, după opt ani petrecuţi la guvernare, din motive personale, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atât ministrul de Interne, Judith Collins, cât şi ministrul Sănătăţii, Jonathan Coleman, au anunţat iniţial că sunt interesaţi să conducă executivul neozeelandez, în urma retragerii lui John Key.

Însă, Collins a declarat că membrii Partidului Naţional ar trebui să-l susţină pentru poziţia de premier pe Bill English, care ocupă momentan poziţia de vicepremier şi de ministru de Finanţe.

”Trebuie să mergem înainte împreună şi să ne asigurăm că vom câştiga alegerile”, a explicat ministrul de Interne din Noua Zeelandă.

O întrunire specială a formaţiunii de guvernământ ar urma să aibă loc săptămâna viitoare pentru desemnarea următorului lider, însă aceasta este doar o formalitate pentru Bill English.

John Key ar urma să-şi depună demisia în aceeaşi zi la biroul guvernatorului general al Noii Zeelande.

English l-a numit deja pe secretarul de stat Steven Joyce pentru a-i urma la conducerea ministerului de Finanţe. De asemenea, ministrul Paula Bennett, dar şi Simon Bridges şi-au exprimat dorinţa de a deveni vice-premieri sub conducerea lui Bill English.

John Key a condus timp de un deceniu Partidul Naţional din Noua Zeelandă. El şi-a anunţat luni decizia surprinzătoare şi neaştepată de a demisiona de la conducerea executivului, după mai bine de opt ani petrecuţi ca premier, citând motive personale.

”Aceasta este cea mai grea decizie pe care am luată vreodată, dar pentru mine pare că este momentul potrivit pentru a mă retrage”, şi-a început premierul neozeelandez conferinţa de presă din metropola Wellington.

Liderul Partidului Naţional a precizat că a sacrificat totul pentru munca şi naţiunea sa în cele trei mandate petrecute în fruntea executivului neozeelandez.

John Key a explicat că soţia sa s-a sacrificat adeseori de-a lungul carierei sale politice, iar acum este momentul său de a face un pas înapoi în carieră pentru a petrece mai mult timp acasă.

”Pot să spun doar că am dat tot ce am avut mai bun. Nu mai am nimic în rezervor”, a declarat premierul.

Acesta a explicat că decizia sa de a demisiona are legătură cu lansarea campaniei electorale pentru alegerile legislative, programate să aibă loc în septembrie 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.