Bilanţul victimelor inundaţiilor din Emilia-Romagna, o regiune agricolă bogată şi turistică în nordul Italiei, a crescut vineri la 14 morţi, potrivit autorităţilor locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Salvatori depuneau în continuare eforturi să evacueze persoane izolate în locuinţe înconjurate de ape de la revărsări.

A reînceput să plouă după 24 de ore de acalmie.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

La Ravenna, autorităţile au decretat ”evacuarea urgentă şi imediată” a mai multor cartiere şi străzi, vineri, şi a făcut apel către populaţie ”să se deplaseze numai în caz de necesitate”.

De la 13 morţi, ”bilanţul uman a crescut la 14” vineri, declară AFP un purtător de cuvânt al regiunii, care precizează că este vorba despre un bărbat găsit înecat în casă, la Faenza.

În această comună - care se află în epicentrul inundaţiilor -, jurnalişti AFP s-au întâlnit vineri cu locuitori slăbiţi care îşi scoteau din case mobila şi aparate menajere pline de noroi pentru a le curăţa.

Situaţia părea să se stabilizeze, în urma unui reflux lent al apelor.

Locuitori şi lucrători rutieri curăţau case, magazine şi străzi pline de noroi şi aluviuni, iar pe axe rutiere care fuseseră acoperite de ape se putea circula din nou.

Pagubele materiale sunt evaluate la miliarde de euro.

Este vorba despre o nouă catastrofă în această regiune, devastată în 2012 de un cutremur, iar în urmă cu două săptămâni de primele inundaţii.

”Acesta este un nou cutremur”, a deplâns vineri la televiziune preşedintele regiunii, Stefano Bonaccini.

”Livada Italiei”, cum este numită Emilia-Romagna, datorează o parte a prosperităţii de care se bucură cultivării fructelor şi legumelor, dar şi turismului şi filierei auto construită în jurul Ferrari.

”Vom reconstrui totul. Însă filiera agroalimentară şi grădinăritul au nevoie să fie indemnizate 100%. Am avut secetă, îngheţ, iar acum aceste inundaţi dramatice”, declară Stefano Bonaccini.

”În privinţa turismului, din fericire coasta (adriatică) este mai puţin afectată”, a adăugat el.

Laureatul italian al Nobelului Fizicii Giorgio Parisi consideră că aceste inundaţii sunt cauzate de ”modificările climatice, creşterea temperaturilor” şi că ”trebuie să ne obişnuim cu ele”.

”Este necesară o tranziţie energetică reală”, apreciază el într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.

Planul de relansare economică în urma pandemiei covid-19 de care beneficiază Italioa - în sumă de 190 de miliarde de euro - ”este o ocazie bună” de accelerare a acestei tranziţii, în opinia lui Stefano Bonaccini.

Guvernul urmează să introducă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Miniştrilor, marţi, ”suspendarea termenelor fiscale şi contribuţiilor” întreprinderilor sinistrate de intemperiile din Emilia-Romagna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.