Treizeci şi trei de persoane au fost ucise în erupţia explozivă a Volcan de Fuego (Vulcanul de Foc), iar bilanţul urmează să crească, a a anunţat luni şeful agenţiei gutemaleze însărcinate cu intervenţia în caz de dezastre, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Salvatori care intervin cu utilaje grele au descoperit cel puţin alte opt cadavre, de la anunţarea unui bilanţ anterior de 25 de morţi la San Miguel Los Lotes. Alte cel puţin 20 de persoane au fost rănite.

Elicoptere au salvat zece persoane în zone acoperite de un strat gros de cenuşă, noroi sau lavă, a mai declarat directorul agenţiei Sergio Cabanas.

Vulcanul a erupt duminică, aruncând cenuşă în atmosferă şi lavă către sătuce de pe versanţi.

 

eroportul Internaţional Ciudad de Guatemala a fost redeschis luni, după ce a fost închis din cauza cenuşii vulcanice.

Serviciul de presă al aeroportului a precizat că acesta s-a redeschis după ce cenuşa a fost curăţată de pe piste.

Însă fiecare companie este liberă să hotărască dacă îşi reia zborurile, a precizat aeroportul.

Cenuşa vulcanică fină poate avaria motoarele.

Salvatori au găsit cadavre ale altor victime ale erupţiei şi au salvat zece persoane din cenuşă şi noroi.

AP scrie că a văzut cum cadave arse au fost scoase din cenuşă sau lavă în satul El Rodeo.

Cabanas a precizat că salvatori care intervin cu elicoptere au salvat cele zece persoane.

Militari puternic înarmaţi şi cu faţa acoperită cu măşti de protecţie albastre au fost puşi să păzească satul El Rodeo.

Unii localnici au spus că şi-au dat seama de pericol abia după ce au fost afectaţi.

Un sătean, Rafael Letran, a declarat că agenţia însărcinată cu intervenţia în caz de dezastru a trimis camionete cu lucrători care ”au strigat ca lumea să plece”.

Un grup de locuitori a venit la un loc unde curge lavă, cu lopeţi şi cizme, pentru a ajuta la căutarea unor eventuali supravieţuitori şi victime.

Peste 3.200 de persoane au fost evacuate în urma erupţiei vulcanului, au anunţat autorităţile, adăugând că numeroase persoane au fost date dispărute.

Volcan de Fuego a erupt duminică, aruncând cenuşă la 4.500 de metri deasupra nivelului mării şi proiectând materiale piroclastice pe versanţi, iar lavă a început să curgă pe veranţi, către ora locală 16.00 (luni, 1.00, ora României), până în localităţi situate în apropiere.

Agenţia de vulcanologie guatemaleză a anunţat că erupţia s-a liniştit duminică, în jurul orei locale 22.00 (luni, 7.00, ora României).

Israelul a anunţat că a trimis hrană, pături şi medicamente în Guatemala, după erupţie. Ministerul israelian de Externe a anunţat că a oferit asistenţă, prin intermediul ambasadei sale în această ţară.

Guatemala şi-a mutat luna trecută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, a doua ţară care a făcut acest lucru după Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.