Salvatori acţionau marţi, pe un frig glacial, la căderea serii, pentru a găsi supravieţuitori între dărâmături în sate izolate, în urma unui cutremur puternic, soldat cu 127 de morţi, în noaptea de luni spre marţi, în nord-vestul Chinei, cel mai sângeros cutremur de aproape zece ani în această ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cutremurul a avut loc imediat înainte de miezul nopţii de luni spre marţi, la aproximativ 1.300 de kilometri sud-vest de Beijing, în provincia Gansu, în apropiere de provincia Qinghai.

Cel puţin 113 de de persoane au murit, iar alte peste 530 au fost rănite în provincia Gansu în acest cutremur violent, potrivit unui nou bilanţ, furnizat marţi seara (ora locală) de presa de stat.

Catastrofa s-a soldat cu 14 morţi şi 198 de răniţi la Haidong, un oraş situat în provincia vecină Qinghai, precizează ziarul de stat Cotidianul Poporului.

Cutremurul a avariat peste 155.000 de locuinţe, potrivit televiziunii publice CCTV, şi i-a determinat pe locuitori să fugă în frig pentru a se pune la adăpost.

Într-un sat situat în apropiere de epicentru, o echipă AFP a văzut o casă de cărămidă plină de fisuri uriaşe şi acoperişul unui imobil complet surpat.

”Am 70 de ani şi n-am cunoscut un cutremur mai puternic în toată viaţa mea”, declară AFP Ma Wenchang, care locuieşte în sat. ”Nu mai port trăi (în această casă). Rudele mele au fost mutate în altă parte”.

Mai departe, acoperişul unei moschei s-a înclinat, iar o clădire a fost transformată în ruine.

AFP a văziut drumuri pline de vehicule militare şi de urgenţă, camioane acoperite cu baderole roşii cu inscripţia ”ajutor pentru cutremur”.

Într-o piaţă, voluntari instalau de zor corturi într-o tabără a salvatorilor. Aproximativ 20 de camioane militare erau parcate în apropiere.

”Cel mai urgent pentru noi este să pregptim totul rapid, pentru că temperaturile vor coborî până la -17°C în această seară”, declară AFP unul dintre voluntari.

CEL MAI SÂNGEROS BILANŢ DIN 2014

Acesta este cel mai sângeros cutremur din China din 2014, când peste 600 de persoane au murit în provincia Yunnan (sud-vest).

Potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă, seismul de magnitudinea 6,2 a fost resimţit în marele oraş Xi'an, situat la aproximativ 570 de kilometri de epicentru.

Institutul american de geofizică (SGS a măsurat un cutremur de suprafaţă cu o magnitudine de 5,9 la ora locală 23.59 (17.59, ora României) şi a plasat epicentrul la aproximativ 100 de kilometri de Lanzhou, capitala regională a provinciei Gansu.

Cutremurul a fost urmat de zeci de replici, iar autorităţile au avertizat că noi seisme cu magnitudinea mai mare de 5 pot avea loc în zilele următoare.

Alt cutremur, de magnitudunea 5,2 potrivit USGS, a fost detectat marţi dimineaţa în provincia Xinjiang, care se învecinează cu Gansu la vest.

Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat la ”desfăşurarea tuturor eforturilor posibile” în operaţiuni de căutare şi salvate şi la asigurarea siguranţei supravieţuitorilor şi a bunurilor acestora.

Preşedintele rus Vladimir Putin, un aliat al Beijingului, i-a transmis omologului său Xi Jinping condoleanţe ”profunde”.

TEMPERATURI GLACIALE

Cutremurul puternic de la Gansu a cuazat pagube importante.

Aprovizionarea cu apă şi electricitate a fost întreruptă în sate situate în jurul epicentrului, scrie presa oficială, potrivit căreia electricitatea a fost restabilită parţial după aceea.

Temperaturile au scăzut sub zero în nordul Chinei.

Imagini dintr-una dintre cele mai afectate zone difuzate de CCTV surprind locuitori care se încălzeau în apropierea unui foc, în timp ce servicii de urgenţă instalau corturi.

Sute de persoane au fost evacuate din Gansu, au anunţat autorităţile.

Mii de pompieri şi salvatori  au fost trimişi în zone sinistrate, potrivit presei de stat, care a anunţat că aproximativ 2.500 de corturi, 20.000 de platoane şi 5.000 de paturi au fost trimise în Gansu.

Potrivit CCTV, Guvernul central a alocat deja 200 de milioane de yuani (26 de milioane de euro) ajutoarelor de urgenţă.

China este cu regularitate teatrul unor cutremure, uneori foarte sângeroase.

În 2008, un seism uriaş a avut loc în provincia Sichuan şi s-a soldat cu peste 87.000 de morţi sau dispăruţi - inclusiv 5.335 de elevi.

În august, unh cutremur de magnitudinea 5,4, în est, s-a soldat cu 22 de răniţi şi a distrus zeci de locuinţe.

În septembrie 2022, un cutremur de magnitudinea 6,6 în provincia Sichuan s-a soldat cu aproape 100 de morţi.

În 2010, un seism de magnitudinea 6,9 în Qinghai s-a soldat cu 3.000 de morţi sau dispăuţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.