Statele Unite au înregistrat 1.509 de morţi din cauza noului coronavirus într-o singură zi, la fel ca în ajun, a anunţat Universitatea Johns Hopkins, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest bilanţ creşte numărul morţilor la 23.529 de la începutul epidemiei în Stateel Unite, cea mai îndoliată ţară din lume de covid-19.

PESTE 10.000 DE MORŢI ÎN STATUL NEW YORK - ”CEEA CE ESTE MAI RĂU A TRECUT”, APRECIAZĂ CUOMO

Statul New York a depăşit pragul de 10.000 de morţi de covid-19, a anunţat luni guvernatorul Andrew Cuomo, care a apreciat că ”ceea ce este mai rău” în această criză a trecut.

”Ceea ce este mai rău a trecut, dacă vom continua să fim inteligenţi” în respectarea măsurilor de izolare, a nuanţat el.”Dacă facem ceva stupid, veţi vedea aceste cifre crescând de a doua zi”, a avertizat guvernatorul.

Statul New York - cea mai afectată regiune americană - a înregistrat 10.056 de decese din cauza noului coronavirus de la începutul pandemiei.

Statul şi mai ales oraşul New York au înregistrat mai multe decese din cauza covid-19 decât majoritatea ţărilor din lume, cu excepţia Italiei, Spaniei, Franţei şi Regatului Unit.

Însă numărul net al spitalizărilor - diferenţa între internări şi externări - este în scădere. El era de 118 în ultimele 24 de ore, faţă de peste 1000 la 3 aprilie şi în zilele dinainte. În continuare considerabil - cu 671 de morţi -, bilanţul din ultima zi este cel mai mic de o săptămână (5 aprilie).

”Suntem pe cale să controlăm răspândirea” virusului, a apreciat guvernatorul.

Întrebat despre riscul ca anunţarea unei controlări a pandemiei în regiunea New York să antreneze o relaxare în respectarea izolării, Andrew Cuomo a evocat date. ”Eu nu-i voi minţi pe oameni”, a răspus el. ”Faptele sunt fapte, Cifrele sunt cifre. Am nevoie ca oamenii să creadă că ceea ce facem este credibil”.

GRUP DE COORDONARE ÎNTRE ŞASE STATE

Andrew Cuomo a discutat luni cu guvernatorii mai multor state din regiune despre o reidicare treptată a izolării.

În urma acestei reuniuni cu guvernatorii din cinci state - New Jersey, Connecticut,  Rhode Island, Pennsylvania şi Delaware -, Cuomo a anunţat formarea unui grup de coordonare din care urmează să facă parte câte trei reprezentanţi din fiecare stat.

”Putem acum să luăm calea unei întoarceri la normal”, a declarat Cuomo evocând ”un plan care prevede repornirea anumitor activităţi, prin menţinerea unui echilibru fragil”.

Întrebat despre un calendar în acest sens, guvernatorul statului New York a refuzat să prezinte vreo dată, însă a anunţat că începerea unei ridicări treptate a izolării urmează să aibă loc în câteva ”săptămâni”.

Preşedintele american Donald Trump a subliniat luni că repornirea tuturor activităţilor sau unei părţi a acestora este apanajul deciziei sale şi nu a guvernatorilor.

Întrebat despre aceste declaraţii, Andrew Cuomo a criticat dur gestionarea crizei de către Guvernul Trump şi o lipsă de coordonare la nivel naţional.

”Vreţi să schimbaţi modelul gestionării? O puteţi face în calitate de preşedinte, dar care este modelul?”, a declarat democratul, subliniind că preşedintele republican a lăsat până acum statele să ia singure decizii în vederea înfruntării pandemiei.

”Să învăţăm din trecut”, a îndemnat el, ”pentru că, până acum, navigarea nu a fost controlată, să fim sinceri”.

Guvernatorul s-a declarat ”deschis” ca Guvernul federal să preia controlul gestionării ieşirii din criză, ”însă explicaţi-mi ce fac eu şi ce fac ei (...). Vreau să fie clar”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.