Sunt peste 7.800 de morţi şi zeci de mii de răniţi, în timp ce un număr necunoscut de persoane au rămas blocate sub dărâmături, după ce mii de clădiri s-au prăbuşit în Turcia şi Siria, în urma celui mai puternic seism care s-a înregistrat, luni, în regiune după mai bine de un secol. Operaţiunile de salvare se desfăşoară contracronometru, mai ales că şi vremea pune probleme şi reduce şansele de supravieţuire ale celor prinşi sub ruine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Cel mai recent bilanţ al victimelor cutremurului catastrofal de luni a depăşit 7.800 de morţi.

În Turcia, s-a confirmat că 5.894 de persoane au murit, în timp ce în Siria au murit 1.932 de persoane, astfel încât totalul combinat ajunge la 7.826 de decese, potrivit The Guardian. 

UPDATE - Bilanţul combinat al cutremurelor de luni din Turcia şi Siria a ajuns la 7.266 de morţi şi 35.626 de răniţi în ambele ţări, transmite CNN.

Ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că bilanţul morţilor din Turcia, în urma seismelor de luni, a ajuns la 5.434 de persoane, iar cel puţin 31.777 de persoane au fost rănite, relatează CNN.

A fost actualizat şi bilanţul victimelor din nord-vestul Siriei, în teritoriul controlat de grupările neguvernamentale, la 1.020 de morţi, iar potrivit presei de stat siriene, cel puţin 812 persoane au murit în zonele controlate de guvern. Astfel, bilanţul total al morţilor din Siria se ridică la cel puţin 1.832 de persoane.

În Siria, cel puţin 3.849 de persoane au fost rănite, dintre care cel puţin 1.449 în zonele controlate de guvernul sirian şi cel puţin 2.400 în nord-vestul Siriei, controlat de opoziţie, potrivit Căştilor Albe.

UPDATE - Cel puţin 6.326 de persoane din Turcia şi Siria au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni regiunea, potrivit celor mai recente bilanţuri, citate de CNN.

Marţi, bilanţul victimelor a urcat la 4.544 de morţi în Turcia, unde 10 provincii au fost afectate, potrivit Agenţiei turce pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă AFAD.

Numărul celor care au murit în Siria este de cel puţin 1.782: mai mult de 970 de persoane au fost ucise în zonele controlate de opoziţie, potrivit organizaţiei siriene Căştile Albe, în timp ce în zonele controlate de guvern, bilanţul morţilor este de 812, potrivit agenţiei de presă SANA.

De asemenea, cel puţin 30.474 de persoane au fost rănite în cele două ţări, potrivit cifrelor guvernului turc, ale Căştilor Albe şi ale presei de stat siriene.

UPDATE - Numărul deceselor confirmate atât în Turcia, cât şi în Siria se ridică acum la 5.261, dar cifrele continuă să crească, potrivit Reuters.

Bilanţul morţilor din nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, a fost ridicat la 900 de morţi.

Trei cetăţeni britanici sunt daţi dispăruţi în urma cutremurului care a lovit sud-estul Turciei, în apropiere de graniţa cu Siria, a anunţat marţi ministrul britanic de externe. "Evaluăm că probabilitatea unor victime britanice pe scară largă rămâne scăzută", a declarat James Cleverly.

Peste 8.000 de persoane au fost scoase până acum dintre dărâmături în Turcia, a declarat vicepreşedintele turc, Fuat Oktay.

Aproximativ 380.000 de persoane s-au refugiat în adăposturi guvernamentale sau în hoteluri, iar altele s-au înghesuit în centre comerciale, stadioane, moschei şi centre comunitare.

Agenţia de gestionare a dezastrelor din Turcia a declarat că a primit 11.342 de rapoarte privind clădiri prăbuşite, dintre care 5.775 au fost confirmate. 

Turcia a trimis peste 24.400 de persoane pentru căutare şi salvare în zona cutremurului. Se aşteaptă ca numărul de personal să crească odată cu sosirea altor persoane, a declarat Orhan Tatar, oficial al agenţiei de gestionare a dezastrelor.

UPDATE - Ministrul turc de interne Suleyman Soylu a declarat marţi că numai în Kahramanmaras există 941 de clădiri prăbuşite total. Soylu a precizat că acest bilanţ nu include clădirile avariate, ci numai clădirile care s-au prăbuşit total în oraş. 

CITEȘTE ȘI Turcia: Strigăte rămase fără răspuns de sub ruine, în aşteptarea salvatorilor /"Oamenii îmi trimit mesaje vocale de sub dărâmături", povesteşte un jurnalist

UPDATE - Preşdintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat marţi drept zonă calamitată cele 10 provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei, impunând starea de urgenţă în regiune pentru trei luni.

Erdoğan a anunţat că numărul morţilor din Turcia a crescut la 3.549 de persoane, ceea ce înseamnă că bilanţul total al victimelor din Turcia şi Siria a ajuns în prezent la 5.151 de decese. 

Turcia intenţionează să deschidă hoteluri în centrul turistic Antalya, din vestul ţării, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure, a mai spus Erdogan.

Ministerul turc al Transporturilor şi Infrastructurii  anunţase că peste noapte 3.400 de persoane au stat în trenuri folosite pe post de adăposturi de urgenţă, a relatat BBC.

Erdogan a mai spus că 70 de ţări şi-au oferit până acum ajutorul pentru operaţiunile de căutare şi salvare.

CITEȘTE ȘI Erdogan declară stare de urgenţă pentru trei luni în zonele afectate de cutremure

UPDATE - Bilanţul cutremurelor a depăşit 5.000 de morţi în Turcia şi Siria, anunţă CNN.

Bilanţul victimelor din Turcia a crescut la cel puţin 3.419 morţi, a declarat marţi vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay, într-o declaraţie televizată. Cel puţin 20.534 de persoane sunt rănite, a precizat Oktay.

În Siria, bilanţul victimelor a crescut la 1.602 morţi în zonele controlate de guvern şi în zonele controlate de opoziţie, au declarat oficialii.

CITEȘTE ȘI O femeie a născut în timp ce era îngropată sub dărâmături în Siria. Nou-născutul a fost salvat, dar mama a murit - VIDEO
CITEȘTE ȘI Siria este acuzată că exploatează politic cutremurul. Disputa cu Damascul pe tema cine controlează ajutorul împiedică eforturile de a trimite provizii în nordul ţării controlat de rebeli

UPDATE - Bilanţul total al victimelor se apropie de 5.000 de morţi, numărul deceselor anunţate în Siria crescând din nou, relatează The Guardian.

Cel puţin 812 persoane au murit în zonele controlate de guvern în Siria, în urma celor două cutremure devastatoare şi a unei serii de replici cu epicentrul în Turcia vecină, a anunţat marţi agenţia de ştiri SANA. Cel puţin 1.449 de persoane au fost rănite în provinciile Alep, Latakia, Hama, Idlib şi Tartous, potrivit SANA.

De asemenea, Reuters relatează că bilanţul victimelor dat de cei care operează în zonele controlate de rebelii sirieni a crescut la 790 de morţi, dar este de aşteptat să crească "dramatic".

CITEȘTE ȘI OMS: 23 de milioane de persoane, inclusiv 1,4 milioane de copii, vor fi probabil afectate de cutremur

Având în vedere că cel mai recent bilanţ al victimelor din Turcia arată că sunt 3.381 de morţi, noile cifre anunţate duce numărul total de morţi confirmaţi oficial în cele trei zone la 4.983, conchide The Guardian.

Turcia a desfăşurat peste 24.400 de persoane pentru căutare şi salvare în zona cutremurului şi a confirmat că 5.775 de clădiri s-au prăbuşit.

Numărul de salvatori ar urma să crească odată cu sosirea altor voluntari, dar condiţiile de iarnă împiedică desfăşurarea lor, a declarat marţi Orhan Tatar, oficial al agenţiei de gestionare a dezastrelor. Tatar a declarat că agenţia sa a primit 11.342 de rapoarte privind clădiri prăbuşite, dar doar 5.775 dintre aceste rapoarte au fost confirmate.

55 de elicoptere au efectuat 154 de ieşiri pentru a transporta ajutoare de urgenţă, iar 85 de camioane distribuie alimente, a spus el.

"Condiţiile meteorologice nefavorabile continuă în regiune. Prin urmare, din când în când poate fi dificil să se transporte aceste echipe de căutare şi salvare în regiune", a explicat oficialul. Temperaturile din timpul nopţii în oraşul Gaziantep, afectat de cutremur, au coborât până la minus 5 grade Celsius.

CITEȘTE ȘI Organizaţia Mondială a Sănătăţii se teme că numărul morţilor în urma cutremurului din Turcia ar putea trece de 20.000

UPDATE - Misiunile internaţionale de salvare se grăbesc să ajungă în Turcia şi Siria după ce unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimul secol a făcut peste 4.800 de morţi, mii de răniţi, în timp ce un număr necunoscut de persoane sunt blocate sub dărâmături, potrivit celui mai recent bilanţ, anunţat de The Guardian.

CITEȘTE ȘI Imagini filmate cu drona arată blocuri dărâmate ca într-un joc de domino în provincia Hatay, acolo unde au fost trimişi salvatorii români şi unde furia supravieţuitorilor creşte -VIDEO

Cutremurul de la primele ore ale dimineţii ale zilei de luni şi zecile de replici care i-au urmat au dărâmat blocuri întregi de apartamente în Turcia şi au provocat şi mai multe distrugeri în comunităţile siriene deja devastate de peste un deceniu de război.

Cel puţin 3.381 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate în Turcia, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu, care citează Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă.

În Siria, cel mai recent bilanţ indică 1.444 de morţi, astfel că bilanţul total se ridică la 4.825 de morţi.

OMS a avertizat că numărul de morţi ar putea creşte şi mai mult în zilele următoare, putând ajunge la 20.000.

Primul cutremur s-a produs luni dimineaţa în timp ce oamenii dormeau şi a avut magnitudinea de 7,8, fiind unul dintre cele mai puternice din regiune de cel puţin un secol. A fost resimţit până în Cipru şi Cairo. Un al doilea cutremur puternic, replică a primului, s-a produs luni la prânz, având o magnitudine de moment de 7,5, iar adâncimea la care s-a produs a fost de 10 kilometri, potrivit USGS. Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a declarat însă că datele preliminare arată că al doilea cutremur mare a avut o magnitudine de 7,7 şi a fost localizat la 67 km nord-est de Kahramanmaraş, Turcia, la o adâncime de numai 2 km.

Peste 7.800 de persoane au fost salvate până acum în 10 provincii din Turcia, potrivit lui Orhan Tatar, un oficial din cadrul autorităţii de gestionare a dezastrelor din Turcia.

Până marţi la ora locală 6 dimineaţa, 13.000 de salvatori, mulţi dintre ei voluntari, au părăsit Istanbulul pentru a ajuta în zonele afectate, a relatat Sabah, care îl citează pe guvernatorul Istanbulului. Mulţi se îndreaptă spre Hatay, unde, potrivit relatărilor de acolo, există o furie tot mai mare a populaţiei faţă de lipsa de asistenţă pentru persoanele prinse sub dărâmături.

La rândul său, oppoziţia siriană a declarat că "sute de familii" sunt încă blocate sub dărâmături. Timpul se scurge pentru a salva sute de familii încă prinse sub ruinele clădirilor prăbuşite, a declarat marţi şeful serviciului de apărare civilă administrat de opoziţia siriană.

CITEȘTE ȘI Un incendiu izbucnit în portul turc Iskenderun după cutremurele de luni continuă şi marţi - VIDEO

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Cel puţin 4.372 de morţi au fost confirmaţi după ce un puternic cutremur cu magnitudinea 7,8 a zguduit Turcia şi Siria luni dimineaţă, transmite CNN, care îl citează pe Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia. Vremea şi amploarea dezastrului creează dificultăţi pentru echipele de ajutorare, potrivit ministrului turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, care a vorbit în timpul unei conferinţe de presă transmise în direct la CNN Turk, luni seara de la Centrul de coordonare a situaţiilor de urgenţă din Hatay. El arată că elicopterele nu au putut decola astăzi din cauza condiţiilor meteorologice. Cel puţin 2.256 de lucrători ai personalului sanitar de urgenţă au ajuns până în prezent în provinciile afectate de cutremur, a declarat ministrul sănătăţii, potrivit CNN.

CITEȘTE ȘI Cutremur în Turcia - Au avut loc 100 de replici până în prezent în Turcia, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite
CITEȘTE ȘI Ministrul turc al Sănătăţii: Vremea şi amploarea dezastrului îngreunează accesul în regiunile afectate de cutremur / Elicopterele nu au putut decola / Cel puţin 2.256 de lucrători ai personalului sanitar au ajuns în provinciile afectate
CITEȘTE ȘI Cel puţin 20 de persoane au evadat din închisoarea siriană în care se aflau deţinuţi ai grupării Stat Islamic, după cutremur
CITEȘTE ȘI În Turcia, noaptea se umple de ţipete şi plânsete, în timp ce salvările după cutremur continuă - Reuters
CITEȘTE ȘI Cutremur în Turcia - Sute de persoane se înghesuie în zona aeroportului din Istanbul

Bilanţul Turciei a crescut la 2.921 de persoane începând de marţi dimineaţă, potrivit lui Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia.

În total, au fost raportaţi 15.834 de răniţi, a declarat Sezer într-o conferinţă de presă la Ankara.

Sezer a declarat că va oferi o actualizare mai cuprinzătoare la ora locală 6 a.m. (10 p.m. ET).

În Siria, 1.451 de morţi şi 3.531 de răniţi au fost raportaţi de oficiali.

Cel puţin 5.606 clădiri s-au prăbuşit în Turcia în timpul şi după cutremur, potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia. Există rapoarte despre distrugeri similare în nordul Siriei.

Coordonatorul umanitar al ONU în Siria, El-Mostafa Benlamlih, a declarat pentru CNN că multe clădiri s-au prăbuşit - şi altele ar putea cădea în continuare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.