Donald Trump, candidatul republican la alegerile americane, a declarat miercuri că este pregătit să dezbată cu rivalul său democrat, preşedintele Joe Biden, "oriunde şi oricând", iar în condiţiile în care, la o zi după Super Tuesday, şeful Casei Albe rosteşte, joi, în Congres, discursul despre Starea Uniunii, fostul preşedinte a promis că îi va da replica în direct, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este important, pentru binele ţării noastre, ca Joe Biden şi cu mine să dezbatem chestiuni cruciale pentru Statele Unite şi poporul american", a declarat fostul preşedinte pe reţeaua sa Truth Social. "De aceea fac apel la organizarea de dezbateri, oriunde şi oricând", a adăugat el, după ce în cursa pentru nominalizarea republicană a refuzat să participe la dezbateri cu contracandidaţii săi din partid.

După victoriile zdrobitoare obţinute în alegerile primare ale partidelor lor, cei doi veterni se vor confrunta, cu excepţia unei surprize uriaşe, la alegerile prezidenţiale din noiembrie - în fapt, o refacere a competiţiei din 2020. Dar, dacă ar fi să dăm crezare sondajelor, acest duel între un fost preşedinte în vârstă de 77 de ani şi un preşedinte în exerciţiu de 81 de ani nu prea entuziasmează alegătorii.

Pentru a câştiga într-o ţară polarizată la extrem, atât Joe Biden, cât şi Donald Trump vor trebui să îşi mobilizeze bazele şi să câştige cât mai mulţi alegători independenţi în câteva state unde nu au certitudinea unui rezultat favorabil.

Preşedintele Biden, care se află în dificultate în sondaje, va încerca să convingă milioane de americani despre viziunea sa pentru ţară într-un important discurs politic susţinut joi în Congres, un discurs pe care Donald Trump a promis că îl va "corecta" în direct.

Joe Biden şi Donald Trump s-au confruntat într-o serie de dezbateri în toamna anului 2020, înainte de alegerile prezidenţiale. Democratul, fost vicepreşedinte al lui Barack Obama, a câştigat scrutinul, dar Donald Trump nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea, acuzându-i pe democraţi, fără dovezi, că ar fi "furat" alegerile.

O NOUĂ MIZĂ: ELECTORATUL LUI NIKKI HALEY

Democratul Joe Biden şi republicanul Donald Trump se străduiesc să îi convingă pe susţinătorii lui Nikki Haley, candidata republicană care s-a retras din cursă după Super Tuesday. Electoratul ei ar putea fi crucial pentru trimiterea oricăruia dintre ei la Casa Albă, scrie Reuters.

Haley a renunţat miercuri la competiţia pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale, dar a evitat să-şi exprime sprijinul pentru Trump, declarând că de-acum ţine de el să "câştige" sprijinul alegătorilor care nu l-au susţinut iniţial.

Aproape 570.000 de alegători din trei state-cheie în care se desfăşoară bătălia electorală - Nevada, Carolina de Nord şi Michigan - au votat pentru Haley în competiţia pentru nominalizarea republicană. Este un grup mic, dar potenţial semnificativ în competiţiile de aici, care au fost decise de marje infime în ultimele alegeri.

Haley a obţinut 250.000 de voturi în alegerile primare din Carolina de Nord, de exemplu, un stat pe care Trump l-a câştigat cu mai puţin de 75.000 de voturi în 2020.

Atât Biden, cât şi Trump au publicat rapid declaraţii miercuri, invitându-i pe alegătorii lui Haley să li se alăture - deşi au folosit tactici foarte diferite.

Biden a lăudat-o pe Haley pentru că "a spus adevărul" despre Trump, în timp ce Trump a spus că a "zdrobit-o" în competiţia republicană din Super Tuesday.

"Donald Trump a spus clar că nu o vrea pe Nikki Haley susţinătoare. Vreau să fiu clar: există un loc pentru ei în campania mea", a spus Biden.

În postarea sa de pe Truth Social, Trump a adăugat că "ar dori, în continuare, să îi invite pe toţi susţinătorii lui Haley să se alăture celei mai mari mişcări din istoria naţiunii" şi l-a descris pe Biden drept un duşman care distruge ţara.

Trump a ironizat-o pe Haley pe parcursul campaniei - inclusiv folosind un limbaj sexist şi rasist. Iar mulţi dintre alegătorii ei s-au întrebat dacă îşi mai găsesc un loc în Partidul Republican, care s-a coagulat în jurul lui Trump, în ciuda minciunilor repetate ale acestuia cu privire la alegerile din 2020 şi a revoltei din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA.

Cu toate acestea, unii experţi spun că există puţine precedente pentru ca republicani precum susţinătorii lui Haley să se orienteze automat în favoarea unui democrat la alegerile generale.

UNDE SE DUC ALEGĂTORII ŞI BANII LUI HALEY?

Strategii politici cred că un număr semnificativ de votanţi ai lui Haley au fost democraţi sau independenţi cu înclinaţii democrate care au trecut să voteze în competiţiile primare republicane, pentru a încerca să îi dea o lovitură lui Trump, astfel că o sumedenie de grupuri anti-Trump vor depune eforturi pentru a-i convinge pe alegătorii lui Haley să îl susţină pe Biden.

Reed Galen, co-fondator al Lincoln Project, un important grup anti-Trump format din actuali şi foşti republicani, a declarat că Haley a demonstrat că există până la 30% dintre alegătorii republicani care nu-l plac pe Trump, o cifră care ar reprezenta aproximativ 11 milioane de republicani înregistraţi la nivel naţional.

Galen a spus că grupul său îi va viza pe aceştia de acum şi până la alegerile generale din noiembrie, investind 50 de milioane de dolari pentru o campanie de convingere anti-Trump şi pro-Biden, axată pe statele cu rezultate strânse: Michigan, Pennsylvania, Wisconsin şi Arizona. Campania publicitară digitală şi televizată se va concentra pe dreptul la avort, pe lovitura dată prestigiului SUA în străinătate în timpul administraţiei Trump şi pe eşecul său de a sprijini pe deplin Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

PrimaryPivot, un alt grup pro-Haley, şi-a schimbat numele în Haley Voters for Biden imediat după ce Haley s-a retras din cursă. Cofondatorul Robert Schwartz a declarat că grupul îi va viza cei aproximativ 500.000 de alegători care au susţinut-o pe Haley în campania pentru alegerile primare din Michigan şi Carolina de Nord, precum şi pe posibilii alegători ai lui Haley din Georgia, care îşi organizează alegerile primare la 12 martie.

Strategul republican Ford O'Connell, care a lucrat cu Trump în timpul campaniei pentru 2020, a declarat că se aştepta ca Trump să întindă o "ramură de măslin" susţinătorilor lui Haley, dar că mulţi dintre ei nu sunt convinşi. O'Connell a remarcat, de asemenea, că Trump nu a atacat-o pe Haley în discursul său de marţi seara. Trump a arătat că "a înţeles că drumul spre victorie este să rămână pe probleme precum graniţele, preţurile, politica externă", a spus O'Connell.

BIDEN, DISCURS ÎN CONGRES LA O ORĂ DE MAXIMĂ AUDIENŢĂ

În orice caz, joi seara toate privirile se vor îndrepta către Congres, acolo unde, de la ora locală 21:00 (vineri, ora 4:00, ora României), preşedintele Joe Biden va ţine ultimul său discurs despre Starea Uniunii din actualul mandat.

Este de aşteptat ca Biden să se folosească de discursul său pentru a-şi lăuda realizările şi pentru a aborda o serie de probleme interne, de la redresarea economică şi lucrările de infrastructură pe care le-a supervizat până la necesitatea unei mai mari cooperări în Camera Reprezentanţilor în ceea ce priveşte cheltuielile, pentru a evita o nouă blocare a guvernului şi pentru a rezolva criza imigraţiei ilegale de la graniţa de sud, pe care Trump este hotărât să o transforme într-un pilon central al campaniei sale.

Biden va aborda, de asemenea, conflictele care fac ravagii în Ucraina şi Gaza şi nevoia de unitate internaţională.

Aşa cum se obişnuieşte, opoziţia are dreptul să prezinte o replică, iar anul acesta aceasta va veni din partea lui Katie Britt, senator republican din Alabama, care, de altfel, a atras atenţia în ultimele săptămâni pentru că s-a pronunţat împotriva hotărârii din februarie a Curţii Supreme din Alabama, conform căreia embrionii congelaţi ar trebui să fie recunoscuţi drept copii, în conformitate cu legislaţia statului.

Întrebată marţi de reporteri despre Starea Uniunii, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat: "Va fi un moment care va fi incredibil de important pentru el (pentru Biden - n.r.). Aşteaptă cu nerăbdare să vorbească despre realizările pe care le-a avut în ultimii trei ani şi, de asemenea, despre viziunea pe care o are pentru această ţară".

REFUZAT DE ZELENSKA ŞI NAVALNAIA

Totuşi, în ceea ce priveşte Ucraina şi Rusia, Biden a avut deja parte de veşti proaste. Şi nu neapărat din partea Congresului. Potrivit The Washington Post, Olena Zelenska, prima-doamnă a Ucrainei, a refuzat o invitaţie de la Casa Albă de a participa la discursul de joi privind Starea Uniunii, renunţând astfel la unul dintre cele mai prestigioase evenimente de la Washington şi subliniind politica complicată cu care se confruntă ţara sa devastată de război.

Intenţia era de a o aşeza pe prima-doamnă Jill Biden lângă Zelenska, dar şi lângă Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit luna trecută într-o închisoare din Arctica. Imaginea celor două femei, fiecare un simbol al rezistenţei faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, ar oferi un fundal puternic pentru discursul preşedintelui Biden în faţa şedinţei comune a Congresului.

Dar potenţiala prezenţă a Iuliei Navalnaia a provocat disconfort pentru ucraineni, au declarat persoane familiarizate cu luarea deciziilor de la Kiev. Deşi regretatul ei soţ este aclamat pe scară largă ca un simbol anticorupţie care şi-a riscat viaţa pentru a i se opune lui Putin, moştenirea lui Navalnîi în Ucraina este umbrită de declaraţiile din trecut ale acestuia potrivit cărora Crimeea, pe care Putin a anexat-o în 2014, aparţinea Rusiei. Chiar dacă opiniile lui Navalnîi au evoluat mai târziu în sprijinul graniţelor Ucrainei recunoscute la nivel internaţional din 1991, mulţi ucraineni îl consideră ca fiind în dezacord cu obiectivele Kievului, a scris The Washington Post.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că decizia Olenei Zelenska de a declina invitaţia s-a datorat probabil unor "neconcordanţe de program", adăugând că aranjarea locurilor la Starea Uniunii este un detaliu care este pus la punct aproape de finalul procesului.

Biroul Olenei Zelenska a confirmat miercuri că Ambasada de la Washington a înmânat o invitaţie pentru ca prima-doamnă să participe la discursul privind Starea Uniunii. "Cu toate acestea, din cauza unor evenimente programate, inclusiv o vizită planificată la Kiev cu copiii de la un orfelinat, prima-doamnă, din păcate, nu va putea participa la eveniment", a precizat biroul.

Pe de altă parte, şi Iulia Navalnaia a refuzat, de asemenea, să participe la discursul lui Biden, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, care a invocat oboseala ca factor. "Iulia a fost într-adevăr invitată şi a luat în considerare posibilitatea de a merge, dar cred că toată lumea uită circumstanţele în care s-au desfăşurat evenimentele", a declarat purtătoarea de cuvânt a Iuliei Navalnaia, Kira Iarmîş. "Soţul Iuliei a murit în urmă cu două săptămâni. Ea a călătorit în tot acest timp. Astăzi este prima zi în care a fost acasă. Ca orice fiinţă umană, ea are nevoie de timp pentru a se recupera şi, prin urmare, deşi apreciază foarte mult invitaţia, trebuie să se refacă măcar puţin acum", a transmis purtătoarea de cuvânt.

Un oficial american a declarat că, probabil, Casa Albă nu a informat Kievul că Navalnaia a decis să nu participe, deşi prezenţa ei nu a fost singura preocupare pentru ucraineni. O altă problemă pentru Kiev, în contextul în care caută asistenţă suplimentară din partea SUA în domeniul securităţii, este aceea de a nu fi văzut ca fiind prea apropiat de Biden. Preşedintele a fost avocatul principal al Ucrainei, dar guvernul preşedintelui Zelenski, a încercat să evite o politizare suplimentară a efortului de război. În acest moment, Ucraina face un lobby disperat pe lângă republicanii din Camera Reprezentanţilor pentru a permite un vot asupra cererii lui Biden pentru un ajutor de 60 de miliarde de dolari - un pachet căruia i se opune probabil candidatul republican la preşedinţie, Donald Trump. În timp ce îi îndeamnă pe legislatori să susţină măsura de finanţare, Ucraina nu vrea să îi jignească pe republicani, care ar putea controla Casa Albă anul viitor, în funcţie de rezultatul alegerilor din noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.