Preşedintele american Joe Biden a promis, vineri, că refacă ceea ce a numit relaţiile ”tensionate” cu aliaţii europeni şi din NATO, după politica externă ”America first” a predecesorului său Donald Trump, afirmând că ”un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un discurs susţinut la Conferinţa pentru Securitate de la Munich, care are loc anual, Biden a spus că ”statele Unite îşi vor recâştiga poziţia de lider de încredere”, spunând audienţei virtuale ”America s-a întors”.

”Ştiu, ştiu că tensiunile din anii trecuţi au pus la încercare relaţia noastră transatlantică, dar Statele Unite sunt hotărâte să reia relaţiile cu Europa”, a afirmat Biden, fără să facă referire la preşedintele Donald Trump.

”Parteneriatele noastre au rezistat şi s-au dezvoltat de-a lungul anilor pentru că îşi au rădăcinile în valorile noastre democratice comune. Nu este ceva care se poate tranzacţiona. Nu sunt extractive. Sunt construite pe o viziune de viitor în care fiecare voce contează”, a spus Biden.

Preşedintele a mai afirmat că Statele Unite sunt dedicate în totalitate alianţei militare NATO.

”Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor. Acestea este un angajament de nezdruncinat”, a spus Biden, referindu-se la clauza de apărare reciprocă a nATO, cunoscută ca Articolul 5.

Până în prezent, alianţa formată din 30 de membru a invocat Articolul 5 numai o dată, în apărarea Statelor Unite în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie.

Remarcile lui Trump au avut loc după debutul adminsitraţiei sale la reuniunea miniştrilor Apărării din NATO din această săptămână.

Secretarul Apărării Lloyd Austin a reiterat angajamentul Washingtonului faţă de cea mai puternică alianţă militară din lume şi pentru o abordare mai coordonată faţă de securitatea globală.

Trump i-a criticat frecvent pe membrii NATO pe parcursul preşedinţiei sale şi a avertizat că va retrage SUA din alianţă, unul dintre motive fiind contribuţiile insuficiente ale celorlalte state membre la bugetul acesteia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.