Preşedintele american a scris miercuri pe Twitter, cu câteva ore înainte de a-l primi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, că este încântat de această vizită şi că vor avea "multe de discutat", iar un purtător de cuvânt de la Casa Albă a declarat la CNN că Joe Biden consideră că războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sper că ai un zbor bun, Volodimir. Sunt încântat să te primesc aici. Avem multe de discutat", a scris preşedintele Joe Biden pe contul de Twitter, împărtăşind postarea pe care liderul ucrainean o făcuse, la rândul său, pe Twitter ceva mai devreme şi în care anunţa că este în drum spre Statele Unite.

Potrivit CNN, Volodimir Zelenski a acceptat în urmă cu o săptămână invitaţia lui Joe Biden de a veni la Washington, în prima sa deplasare externă de la invazia rusă, care intervine după 300 de zile de război, într-un moment în care conflictul intră într-o nouă fază, potrivit Casei Albe.

CNN: Un avion militar american a fost „implicat” în aducerea lui Zelenski la Washington
CITEȘTE ȘI CNN: Un avion militar american a fost „implicat” în aducerea lui Zelenski la Washington

John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică de la Consiliul de Securitate Naţională, a declarat miercuri dimineaţă la CNN că preşedintele american Joe Biden l-a invitat pe omologul său ucrainean la Washington în această săptămână, deoarece crede că războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă.

"Preşedintele crede cu adevărat că, pe măsură ce ne apropiem de iarnă, pe măsură ce intrăm într-o nouă fază a acestui război, a acestei agresiuni a domnului Putin, este un moment bun pentru ca cei doi lideri să se aşeze faţă în faţă şi să discute", a declarat John Kirby.

Este de aşteptat ca discuţiile să se axeze pe continuarea asistenţei militare şi economice a SUA, alături de tema sancţiunilor impuse Rusiei şi sprijinirea poporului ucrainean.

Însă John Kirby a spus că cei doi vor discuta şi despre modul în care s-ar putea încheia războiul - un subiect sensibil, care a făcut obiectul unor dezacorduri între liderii occidentali.

"Nu mă îndoiesc că vor vorbi despre ideea preşedintelui Zelensky de «pace justă» şi despre cum arată aceasta, care sunt componentele ei şi cum ajutăm Ucraina să ajungă în acest punct", a declarat Kirby la CNN. "Domnul Putin este evident că nu este interesat de diplomaţie în acest moment", a spus el. "Dimpotrivă. El este interesat să ucidă mai mulţi civili ucraineni", a adăugat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

El a mai spus că Zelenski a fost conştient de riscurile pe care şi le asumă părăsind Ucraina, iar SUA se asigură că această călătorie este sigură.

"Lucrăm în pas cu pas, cu el şi cu personalul său, pentru a ne asigura că putem face această deplasare să fie sigură, atât la venirea în Statele Unite, cât şi la întoarcere. Vom continua să sprijinim condiţiile sale de călătorie cât mai bine posibil", a declarat el.

Pe de altă parte, Kirby a refuzat să spună când va fi operaţional în interiorul Ucrainei sistemul sofisticat de apărare antirachetă Patriot pe care preşedintele Biden este aşteptat să îl anunţe miercuri ca ajutor militar pentru Ucraina. "Este nevoie de mult timp pentru ca trupele să fie instruite cum să îl opereze. Aşadar, va trebui să luăm în considerare toate acestea", a spus el.

Sosirea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski aminteşte în mod simbolic de vizita premierului britanic Winston Churchill la Washington, în urmă cu 81 de ani, la câteva zile după atacul japonez de la Pearl Harbor. Acea vizită de Crăciun a cimentat alianţa care avea să câştige cel de-al Doilea Război Mondial şi să construiască lumea democratică postbelică, arată CNN într-o analiză.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.