Candidaţii democraţi la Casa Albă Joe Biden şi Bernie Sanders au criticat dur gestionarea de către Donald Trump a pandemiei noului coronavirus, denunţându-i ”incompetenţa” şi ”recursul la xenofobie”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi septuagenari aflaţi în cursă în vederea înfruntării miliradarului republican în noiembrie au vrut să dea alocuţiunilor lor, joi, un aer prezidenţial, exprimându-se amândoi în faţa unor steaguri americane

Experţi sanitari au reproşat autorităţilor faptul că au minimalizat criza şi că au întârziat în punerea la punct a testelor de depistare.

”Eşecul administraţiei în privinţa testelor este colosal. Acesta este un eşec în pregătire, conducere şi implementare”, a reacţionat Joe Biden la Wilmington, oraşul său, în statul Delaware.

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, favorit în alegerile primare democrate, a îndemnat de asemenea ”să nu se recurgă la xenofobie”, în urma declaraţiilor preşedintelui american de miercuri seara.

”Numirea covid-19 un «virus străin» nu înlătură responsabilitatea deciziilor proaste luate până acum de către administraţia Trump”, a avertizat el.

Senatorul Bernie Sanders a făcut, la rândul său, declaraţii foarte puternice.

”În privinţa unor potenţiale decese şi a impactului asupra economiei noastre, criza cu care ne confruntăm din cauza coronavirusului este la scala unui mare război, iar noi trebuie să acţionăm în consecinţă”, a îndemnat el la Burlington, în statul Vermont.

”Din nefericire, în această perioadă de criză internaţională, administraţia noastră este larg incompetentă, iar incompetenţa sa şi imprudenţa sa au pus în pericol viaţa multor, multor oameni în ţară”.

Amândoi au propus măsuri care să includă gratuitatea depistării şi garantarea concediilor medicale plătite, într-o ţară care nu dispune de o asigurare universală de sănătate şi în care milioane de americani nu sunt asiguraţi sau au asigurări slabe.

Echipa de campanie în vederea realegerii lui Donald Trump a respins criticile acestora. Bernie Sanders "încearcă să marcheze puncte politice alimentând frica”, a scris directorul de comunicare Tim Murtaugh.

Statele Unite au depăşit joi pragul de 1.000 de infecţii cu noul coronavirus, iar 38 de oameni au murit, potrivit statisticilor Universităţii americane Johns Hopkins.

Pandemia a obligat anularea mitingurilor de campanie în vederea alegerilor prezidenţiale americane săptămâna aceasta.

Echipa de campanie a lui Bernie Sanders i-a îndemnat joi pe toţi voluntarii săi ”să lucreze de acasă” şi a anunţat că nu va mai organiza ”reuniuni mari şi din uşă în uşă”, preferând ”formate online şi la distanţă”.

O dezbatere între cei doi rivali în alegerile primare democrate - prevăzută duminică în Arizona - urmează să aibă loc, până la urmă, la Washington, fără public, a anunţat Partidul Democrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.