Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat dorinţa de a vedea Suedia aderând la NATO "cât mai curând posibil" într-o convorbire telefonică avută duminică cu preşedintele turc Tayyip Erdogan, în cursul căreia au stabilit să aibă o discuţie între patru ochi cu ocazia summitului Alianţei Nord-Atlantice din 11-12 iulie de la Vilnius, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turcia, alături de Ungaria, nu a ratificat încă aderarea Suediei la NATO, care necesită aprobarea unanimă a tuturor membrilor alianţei.

Erdogan i-a spus lui Biden că Stockholmul a făcut paşi în direcţia corectă pentru ca Ankara să ratifice candidatura, referindu-se la o nouă lege antiterorism, dar a spus că aceşti paşi nu au fost suficienţi în condiţiile în care susţinătorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au continuat să organizeze demonstraţii în Suedia, a declarat duminică Direcţia de comunicare a Preşedinţiei turce.

Biden i-a transmis că dorinţa sa este de a primi Suedia în NATO "cât mai curând posibil", a precizat, la rândul său, Casa Albă într-un comunicat.

Liderii au convenit să se întâlnească faţă în faţă la Vilnius, în Lituania, cu ocazia apropiatului summit NATO şi să discute în detaliu relaţiile bilaterale şi problemele regionale, a anunţat Preşedinţia turcă.

Joi, Suedia nu a reuşit să convingă Turcia să ridice blocajul pentru aderarea la NATO în cadrul unei reuniuni la nivel de miniştri de externe, Ankara solicitând mai multe acţiuni împotriva militanţilor kurzi în ceea ce numeşte lupta împotriva terorismului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că va convoca luni, la Vilnius, o întâlnire între Erdogan şi premierul suedez Ulf Kristersson.

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, Suedia şi Finlanda au solicitat anul trecut aderarea la NATO, renunţând la politica lor de nealiniere militară care a durat timp de decenii în timpul Războiului Rece.

În timp ce aderarea Finlandei la NATO a primit undă verde în aprilie, Turcia şi Ungaria nu au aprobat încă candidatura Suediei. Stockholmul a făcut eforturi în speranţa de a obţine aprobarea candidaturii până la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius.

În timpul convorbirii lor telefonice de duminică, Biden şi Erdogan au discutat şi despre livrarea de avioane de luptă F-16 către Turcia şi despre obiectivul Ucrainei de a adera la NATO, potrivit comunicatului Preşedinţiei turce.

"Liderii au convenit să se întâlnească faţă în faţă la Vilnius şi să discute în detaliu despre relaţiile bilaterale dintre Turcia şi Statele Unite şi despre chestiuni regionale", se arată în comunicatul Ankarei.

"Constatând că nu este corect să se asocieze cererea Turciei pentru avioane F-16 cu aderarea Suediei, preşedintele Erdogan i-a mulţumit preşedintelui american Biden pentru sprijinul acordat cererii Turciei pentru avioanele F-16", menţionează comunicatul. Unii observatori sunt de părere că aprobarea candidaturii Suediei la NATO din partea Turciei este condiţionată de Ankara de livrarea de F-16.

Livrarea acestor avioane americane către Turcia a fost blocată în urmă cu câţiva ani după ce Ankara a decis să cumpere de la Rusia sistemul de apărare aeriană antirachetă S-300.

Recep Tayyip Erdogan, care urmează să discute luni, la Vilnius, cu premierul suedez Ulf Kristersson, a criticat autorităţile suedeze pentru presupusa lor clemenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul suedez şi cere extrădarea a zeci dintre ei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.