Preşedintele american Joe Biden a discutat joi cu liderii nordici la palatul prezidenţial din Finlanda, vizitând cel mai nou membru al NATO după ce, cu o zi înainte, a fost foarte aproape de Rusia, la Vilnius, unde a avut loc summitul Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden a venit în Finlanda, care are o lungă graniţă comună cu Rusia, direct de la discuţiile de la Vilnius, Lituania, pentru a participa la un summit americano-nordic cu liderii Finlandei, Suediei, Danemarcei, Islandei şi Norvegiei. De asemenea, el urma să susţină o conferinţă de presă comună cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, înainte de a se întoarce la Washington.

Decizia Finlandei de a adera la NATO a venit după şapte decenii de nealiniere militară şi, ca rezultate, aproape a dublat lungimea frontierei pe care NATO o împarte cu Rusia. Finlanda a respins o tentativă de invazie sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a pierdut teritoriu şi a menţinut relaţii echilibrate cu Rusia până la invazia lui Putin în Ucraina.

Înaintea întâlnirii bilaterale cu Niinisto, Biden a salutat Finlanda ca fiind un "atu incredibil" pentru alianţa militară NATO. "Nu cred că NATO a fost vreodată mai puternică", a declarat el reporterilor la palat. "Împreună apărăm valorile democratice comune", a spus şeful Casei Albe.

Niinisto a declarat că aderarea Finlandei la NATO anunţă "o nouă eră în securitatea" ţării şi l-a aplaudat pe Biden pentru "crearea unităţii" la summitul de la Vilnius, care s-a concentrat pe solidaritatea cu Ucraina.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că, în timpul întâlnirilor, Biden va saluta, de asemenea, apropiata intrare a Suediei în NATO, după ce preşedintele turc Tayyip Erdogan a renunţat săptămâna aceasta la obiecţiile faţă de candidatura statului nordic. Suedia solicitase să adere la NATO alături de Finlanda, dar candidatura sa a fost blocată de Turcia, care spune că Suedia face prea puţin împotriva persoanelor pe care Ankara le consideră terorişti.

"Asistăm la o schimbare totală a structurii de securitate europene ca rezultat al acţiunilor Rusiei, iar ţările nordice, în general, s-au apropiat de Occident ca răspuns la acţiunile agresive şi destabilizatoare ale Rusiei", a declarat oficialul de la Casa Albă.

La summitul NATO din această săptămână, Biden a spus că decizia Finlandei şi Suediei de a adera la NATO este o dovadă că "pofta nebună a lui Putin pentru pământ şi putere" s-a întors împotriva lui, servind doar la consolidarea alianţei militare.

De asemenea, el a reuşit să-i risipească temerile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, deşi cererea ca Ucraina să intre rapid în NATO nu a fost satisfăcută.

"Ne-am îndeplinit fiecare obiectiv pe care ni l-am propus", le-a spus Biden reporterilor pe aeroportul din Vilnius înainte de a pleca spre Helsinki.

Vizita sa are loc la exact cinci ani după ce fostul preşedinte Donald Trump a adoptat un ton conciliant cu Putin în discuţii pe care cei doi lideri le-au purtat tot la Helsinki, pe atunci teritoriu neutru.
Este de aşteptat ca Biden să discute, de asemenea, cu liderii nordici despre schimbările climatice şi tehnologiile emergente, printre alte subiecte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.