Preşedintele american Joe Biden respinge un apel al Chinei la negocieri în Războiul rus din Ucraina, a cărui implementare ar fi numai în favoarea Rusiei, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă-l aplaudă Putin, cum poate fi bun?”, a declarat vineri, într-un interviu acordat postului ABC News, Joe Biden.

”Nu sunt pus pe glume, vorbesc cât se poate de serios”, a subliniat el.

”Eu n-am văzut nimic în plan care să arate că e ceva care să fie benefic altcuiva decât Rusiei, dacă se dă curs planului chinez”, a insistat Biden.

Biden a criticat planul chinez în 12 puncte şi a respins ideea ca China să negocieze pacea în timpul războiului.

”Ideea că China va negocia rezultatul unui război total nedrept cu Ucraina pur şi simplu nu este raţională”, a declarat el.

China îndeamnă Rusia şi Ucraina să organizeze negocieri de pace şi respinge orice folosire a armei nucleare, într-un document de 12 puncte, publicat vineri, la exact un an de la invazia Ucrainei de către Rusia.

”Toate părţile trebuie să susţină Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai rapid posibil”, în vederea unei ”soluţii paşnice”, subliniază Ministerul chinez de Externe.

Acest document - intitulat ”Poziţia Chinei asupra rezolvării politice a crizei ucrainene” - a fost publicat pe site-ul ministerului cu ocazia marcării unui an de la izbucnirea Războiului rus în Ucraiona, la 24 februarie 2022.

Joe Biden a analizat totodată posibilitatea ca China să furnizeze Rusiei armament, cu privire la care oficiali americani au avertizat în ultimele zile.

El a refuzat să spună care ar fi consecinţele înarmării Rusiei de către China, însă a sugerat că Beijingul va fi vizat de aceleaşi ”sancţiuni dure” ca orice gucern sau entitate care a furnizat armament Rusiei.

Statele Unite deţin informaţii clasificate potrivit cărora Guvernul chinez se gândeşte să livreze Rusiei drone şi muniţie pe care să le folosească în Războiul din Ucraina, au declarat CNN trei surse la curent cu aceste informaţii clasificate.

Se pare că Beijingul nu a luat o decizie finală încă, potrivit surselor citate, însă negocieri între Rusia şi China cu privire la preţ şi amploarea echipamentului sunt în curs.

Ministrul chinez de Externe a subliniat vineri că China adoptă o ”abordare responsabilă” a exporturilor sale militare şi că nu vinde armament în zone de conflict.

Beijingul reacţiona astfel după ce o publicaţie germană a dezvăluit că China negociază cu Rusia să-i furnizeze drone.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.