Preşedintele american Joe Biden reiterează susţinerea Ucrainei, după ce Statele Unite au evitat în ultimul moment, sâmbătă, o paralizie bugetară, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefu statului american îndeamnă Congresul să finanţeze în mod separat asistenţa acordată Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, după scoaterea ajutoarelor americane destinate Kievului dintr-un compromis temporar.

”În pofida faptului că speakerul (preşedintele Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy) şi marea majoritate a Congresului au susţinut constant Ucraina, acest nou acord nu prevede noi finanţări în continuarea acestui sprijin. Nu putem, în niciun caz, să permitem ca susţinerea americană a Ucrainei să fie întreruptă”, a subliniat el.

Biden a salutat eforturi ale celor două partide de a ţine Guvernul deschis şi finanţat până în noiembrie.

Însă el a denunţat agitaţia de ultim moment a republicanilor din Camera Reprezentanţilor drept o ”criză fabricată”, care putea fi evitată cu multe luni în urmă.

O închidere (”shutdown”) a Guvernului american a fost evitată după ce Congresul a adoptat măsuri provizorii de finanţare înaintea expirării termenului limită, la miezul nopţii de sâmbără spre duminică (7.00, ora României).

Joe Biden a promulgat textul sâmbătă noaptea.

Textul prevedea în varianta iniţială fonduri destinate Ucrainei în lupta împotriva invaziei ruse, însă aceste prevederi au fost scoase din document în urma unor obiecţii ale unor trumpişti în timpul unor negocieri

Senatorul democrat din Colorado Michael Bennet a întârziat votul, obiectând cu privire la îngrijorări referitoare la lipsa unor finanţări.

Membrii ai conducerii Senatului din ambele partide au publicat o declaraţie comună în care se angajează să adopte prin vot finanţări suplimentare ale ajutoarelor destinate Ucrainei ”în săptămânile viitoare”.

Conducerea democraţilor în Camera Reprezentanţilor îi cere preşedintelui Camerei Kevin McCarthy să prezinte un proiect de lege distinct privind ajutarea Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.