Casa Albă propune joi să folosească averile confiscate oligarhilor ruşi, pentru a compensa pagubele provocate Ucrainei de către Rusia după invazie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O lichidare a acestor averi ”cleprocratice” ar permite transferarea sumelor obţinute Kievului, ”în vederea compensării prejudiciului (cauzat Ucrainei) prin agresiunea rusă”, anunţă într-un comunicat Executivul american.

Această propunere marchează o înăsprire a poziţiei Occidentului împotriva Moscovei şi urmează să constrea în acordarea unor noi ajutoare militare masive Kievului.

Ea urmează să fie anunţată joi de către preşedintele american Joe Biden.

Statele Unite au furnizat deja armament - în valoare de peste trei miliarde de dolari - Ucrainei, după invazia rusă, la 24 februarie.

Casa Albă încearcă în prezent ă obţină o finanţare suficientă din partea Congresului, pentru a prelungi aceste ajutoare până în ocrtombrie.

În privinţa sancţiunilor, statele membre ale Uniunii Europene (UE), au confiscat până în prezent active ruseşti în valoare de 30 de miliarde de dolari - între care bunuri de lux aparţinând unor ologarhi, şi anume opere de artă, iahturi, imobile şi elicoptere, în valoare de şapte miliarde de dolari, anunţă Casa Albă.

Statele Unite, la rândul lor, au ”sancţionat şi blocat nave şi avioane în valoare de peste un miliard (de dolari) şi au blocat active aparţinând elitei ruse în conturi bancare în valoare de sute de milioane de dolari”, mai anunţă Casa Albă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.