Preşedintele american Joe Biden i-a promis omologului său afgan Ashraf Ghani ”susţinerea” Statelor Unite faţă de Afganistan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trupele noastre pleacă, însă acesta nu este sfârşitul susţinerii noastre a Afganistanului”, a declarat şeful statului american, care a anunţat în aprilie retragerea celor 2.500 de militari americani staţionaţi în această ţară.

”Afganii este necesar să-şi decidă viitorul, (să decidă) ceea ce vor”, a declarat Biden în Biroul Oval, subliniind sarcina ”extrem de dificilă” care-i aşteaptă pe liderii afgani - şi anume încetarea violenţelor.

Joe Biden a afişat un fel de complicitate, în Biriul Oval, cu Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah, negociatorul-şef al Guvernului afgan în negocierile cu talibanii, însă la finalul reuniunii nu a fost programată vreo conferinţă de presă.

Obiectivul anunţat de Casa Albă este să coopereze îndeaproape cu Guvernul de la Kabul pentru a se asigura că Afganistanul ”nu redevine nicioadă un refugiu al grupărilor teroriste care reprezintă o ameninţare la adresa teritoriului american”.

Însă există numeroase întrebări grave. Vor cuceri talibanii Kabulul după plecarea occidentalilor? Cum va fi asugurată securitatea diplomaţilor occidentali? Ce se va întâmpla cu miile de afgani care au lucrat pentru forţele americane ca interpreţi?

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a recunoscut, la Paris, vineri, că ofensivele insurgenţilor împotriva forţelor de securitate afgane se multiplică în mod îngrijorîtor.

”Însă statu-quoul nu ar fi ajutat. Statu-quoul nu este o opţiune”, a subliniat Blinken, care apără decizia controversată a retragerii a lui Biden.

Primirea sa în Broul Oval are un caracter simbolic pentru Ghani, care o consideră un semn al susţinerii lui Biden, în în contextul în care talibanii au lansat în ultimele zile o ofensivă în nordul Afganistanului. Ei erau prezenţi până acum în principal în sudul ţării, scrie Reuters

”În contextul în care moralul este incredibil de fragil, iar lucrurile se degradează, tot ceea ce putem face pentru a creşte moralul şi a consolida Guvernul merită să fie făcut”, apreciază Ronald Neumann, un fost ambasador american la Kabul.

”Invitarea lui Ghani aici este un semnal destul de puternic care arată că-l susţinem”, apreciază el.

Această primă întâlnire a lui Joe Biden în calitate de preşedinte cu Ashraf Ghani et Abdullah Abdullah se concentrează asupra unei ”continuări a angajamentului nostru faţă de poporul afgan” şi forţele de securitate, declară o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Joe Biden a cerut Congresului să deblocheze ajutoare în valoare de 3,3 miliarde de dolari destinate securităţii Afganistanului.

Trei milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 urmează, de asemenea, să fie trimise în Afganistan.

Şeful statului îi îndeamnă pe Ghani şi Abdullah, rivali în ultimele două scrutine prezidenţiale afgane, ”să formeze un front comun” şi  reiterează susţinerea Statelor Unite a Acordului de la Doha, cu talibanii, a anunţat purtătoarea de cuvânt.

Statele Unite au început retragerea celor 2.500 de militari aflaţi în Afganistan şi urmează să părăsească definitiv ţara până la 11 septembie, la marcarea a 20 de ani de la atentatele teroriste de la New York şi Washington.

Oficiali americani au anunţat că Joe Biden nu va suspenda acest proces, iniţiat de către predecesorul său, Donald Trump.

Este puţin probabil ca Biden să aprobe o susţinere militară americană a Kabulului cu scopul de a bloca ofensiva talibanilor, în afara unei consilieri, unei cooperări în spionaj şi unei mentenanţe în domeniul aeronautic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.