Preşedintele american Joe Biden va anunţa, joi, intenţia de a-l numi pe generalul Charles Brown, care în prezent comanda Forţele Aeriene, în fruntea ierarhiei militare americane, potrivit programului său oficial publicat de Casa Albă. El i-ar urma lui Mark Milley, actualul şef de cabinet, în funcţie de la 1 octombrie 2019 şi al cărui mandat se apropie de sfârşit, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă nominalizarea lui C.Q. Brown va fi confirmată de Senat, ar fi al doilea afro-american care va servi ca ofiţer cu cel mai înalt grad în cea mai puternică armată din lume, după Colin Powell în anii 1990.

În vârstă de 60 de ani, acesta va fi sub comanda unui alt ministru de culoare al Apărării, Lloyd Austin.

Actualul şef al Forţelor Aeriene SUA este un fost pilot experimentat, cu 3.000 de ore de zbor, inclusiv 130 de luptă. Lider de brigadă, a fost atunci comandant al forţelor aeriene americane din Orientul Mijlociu şi din Pacific.

Generalul s-a remarcat în vara lui 2020, în mijlocul demonstraţiilor „Black Lives Matter” împotriva rasismului, în urma morţii lui George Floyd. Ofiţerul a publicat un film în care relata despre discriminarea pe care a suferit-o el însuşi, inclusiv în armată. În Forţele Aeriene, „am fost adesea singurul afro-american din escadrila mea şi, ca ofiţer de rang înalt, singurul afro-american din cameră”, a spus el la acea vreme. „Mă gândesc la presiunea la care am fost supus, mai ales din partea superiorilor mei, care simţeam că aşteptau mai puţin de la mine, ca afro-american”. El a mai spus că „a muncit de două ori mai mult” pentru a „demonstra că aşteptările şi percepţiile lor despre afro-americani sunt nefondate”.

Dar înainte de a prelua comanda armatei americane în toate componentele ei, nominalizarea sa trebuie să fie confirmată de Senat.

O procedură departe de a fi o formalitate: Tommy Tuberville, senatorul din Alabama, a blocat în mod deliberat aproape 200 de numiri militare în aşteptare de câteva săptămâni, o modalitate prin care republicanul să-şi demonstreze opoziţia faţă de decizia Pentagonului de a ajuta femeile militar să obţină o întrerupere voluntară de sarcină (IVG). Odată confirmat, va prelua locul generalului Mark Milley.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.