Statele Unite ”vor furniza rapid noi ajutoare militare importante care să răspundă nevoilor urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă şi în domeniul apărării aeriene”, imediat ce Senatul american va adopta, la rândul său, uriaşul plan de ajutoare - în valoare de 61 de miliarde de dolari - validat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor, i-a promis preşedintele american Joe Biden la telefon omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, anunţă luni într-un comunicat Casa Albă, relatează AFP,.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îi sunt recunoscător lui Joe Biden pentru susţinerea sa neclintită a Ucrainei şi pentru adecăratul leadership mondial”, a anunţat într-un mesaj postat pe X liderul de la Kiev.

Joe Biden l-a asigurat că noul pachet de ajutoare va fi ”rapid şi puternic şi ne va consolida capacităţile apărării antiaeriene, cu rază lungă de acţiune şi ale artileriei”, dă asigurări Volodimir Zeloenski.

Joe Biden a discutat şi cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, anunţă Casa Albă.

Ei au convenit că este ”vital” ca Ucraina să fie susţinută în continuare, potrivit preşedinţiei americane.

Uniunea Europeană (UE) a dat asigurări luni că va continua să ofere asistenţă Ucrainei, însă fără să anunţe vreo măsură concretă în acest sens, în contextul în care Kievul cere mai ales baterii de apărare antiaeriană.

Camera inferioară a Congresului Statelor Unite, majoritar republicană, a aprobat sâmbătă un program gigantic de cheltuieli în domeniul securităţii, cerut de luni de zile de către preşedintele democrat şi foarte aşteptat în Ucraina.

Armata ucraineană suferă de o penurie de reecruţi şi de muniţie, care a fragilizat-o în faţa ofensivei constante a trupelor ruseşti, în est.

Noua anvelopă de ajutor american urmează să fie adoptată rapid - poate chiar în acestă săptămână - de către Senatul american, majoritar democrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.