Preşedintele american Joe Biden consideră că a marcat puncte în voinţa sa de a demonstra că democraţiile sunt eficiente împotriva Chinei şi intenţionează să se întâlnescă cu omologul său chinez Xi Jinping, anunţă Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul a făcut un bilanţ elogios joi, la o zi după întoarcerea lui Biden în Statele Unite din primul turneu internaţional, în Europa, unde a participat la summituri G7, NATO şi UE şi apoi la întâlnire faţă în faţă cu omologul său rus Vladimir Putin.

”Joe Biden a purtat cu încredere şi talent haina liderului lumii libere în cursul acestei călătorii”, a declarat presei consilierul în probleme de securitate naţională Jake Sullivan, care a dat asigurări că nu nu este vorba despre o ”hiperbolă”.

Predecesorul lui Donald Trump a ”abandonat haina” politicii unilateraliste şi suveraniste, a subliniat el.

Aceste laude nenuanţate vizează să răspundă în parte unor critici ale unor republicani, care l-au atacat pe BIden din cauză că nu a apărat suficient interesele americane şi care consideră că a fost ”slab” faţă de Putin.

Jake Sullivan subliniază că succesul acestui turneu ”pune bazele domonstrării faptului că democraţiile pot aduce rezultate cetăţenilor lor şi cetăţenilor lumii întregi”.

Această vizită a permis o ”convergenţă” a ”democraţiilor din lume pe tema Chinei”, pledează el.

Nucleul politici externe a lui Joe Biden este să le acorde ”democraţiilor” mijloacele de a câştiga competiţia mondială aprigă împotriva ”autocraţiilor” din China şi Rusia.

Acest lucru presupune o reconsolidare a alianţelor brutalizate de către Donald Trump, consideră el.

Consilierul Casei Albe a anunţat că Joe Biden intenţionează să discute din nou cu Xi Jinping, aşa cum a făcut cu Vladimir Putin, cu scopul de ”a face bianţul relaţiilor”, deoarece ”nimic nu înlocuieşte dialogul la nivelul liderilor”.

Jake Sullivan a sugerat că este posibilă o întâlnire faţă în faţă în marja summitului marilor puteri din G20, prevăzut în octombrie în Italia.

”Nu avem un plan anume în acest stadiu, însă cred că cei doi preşedinţi probabil că vor participa la G20”, a declarat el, subliniind că discuţia ar putea avea loc printr-un simplu ”apel telefonic”.

”Suntem hotărâţi să face astfel încât preşedintele (Joe) Biden să discute în lunile viitoare cu preşedintele Xi (Jinping)”, a insistat el, precizând că ”este vorba doar despre a vedea cum”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.