Preşedintele american Joe Biden a îndemnat de Ziua Naţională a Americii să se pună capăt ”epidemiei de violenţă cu arme de foc” în urma unui ”val” de atacuri armate, la exact un an de zile de la un atac armat în timpul unei defilări de 4 iulie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bărbat a deschis focul, anul trecut, în timpul unei defilări organizate în apropiere de Chicago, în Illinois, de Ziua independneţei, la 4 Iulie, a ucis şapte persoane şi a rănit alte zeci, transformând ”această zi de mândrie patriotică” în ”tragedie”, a amintit Joe Biden.

Un atac armat a avut loc, luni seara, pe străzile din Philadelphia (nord-est), soldat cu cinci morţi - cu vârste cuprinse între 15 şi 59 de ani, potrivit poliţiei, care a anunţat că l-a arestat pe presupusul autor.

Acesta era înarmat cu o armă semiautomată, de tip AR-15, şi a tras asupra victimelor ”aparent la întâmplare”, potrivit şefei Poliţiei din Philadelphia, Danielle Outlaw.

”VAL” DE ATACURI ARMATE

În sudul Americii, în Texas, trei persoane au fost ucise cu arme de foc, iar alte opt persoane au fost rănite luni seara, la Forth Worth, la o petrecere organizată cu o zi înainte de Ziua independenţei, potrivit presei locale.

Cu câteva zile înainte, două persoane au fost ucise, iar alte 28 au fost rănite în tiruri, în timpul unei petreceri într-un cartier, la Baltimore, pe Coasta de Est.

În urma acestui ”val” de atacuri armate, preşedintele democrat a pledat din nou în favoarea unui răspuns puternic cu scopul unei ”îndiguiri” a ”acestei epidemii de violenţă cu arme de foc”.

El a salutat recenta implementare a unei interziceri a puştilor de asalt şi încărcătoarelor de mare capacitate în statul Illinois.

Joe Biden a îndemnat să se facă la fel în toată ţara şi să se meargă şi mai departe şi ”să se pună capăt impunităţii producătorilor de arme” de foc şi să se instaureze ”un control universal al antecedentelor” cumpărătorilor de arme de foc.

”Îndemn alte state să urmeze exemplul Illinoisului”, a declarat el şi le-a cerut din nou membrilor republicani ai Congresului să lucreze la ”reforme de bun-simţ”.

Acest apel are însă puţine şanse de izbândă, pentru că republicanii - care deţin controlul Camerei Reprezentanţilor - se opun amarnic unor astfel de măsuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.