Preşedintele Joe Biden a lansat joi seară, într-un discurs rostit în Philadelphia, cele mai dure critici la adresa republicanilor şi a fidelităţii lor faţă de predecesorul său Donald Trump, avertizând că încercările lor de a submina democraţia s-ar putea transforma în violenţă, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ei nu trăiesc în lumina adevărului, ci în umbra minciunilor”, a spus Biden în faţa publicului reunit la Independence Hall din Philadelphia, unde au fost semnate Declaraţia de Independenţă şi Constituţia Statelor Unite. 

A fost un apel adresat americanilor cu câteva luni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, care vor determina controlul în Congres. Remarcile lui Biden, deşi incluse într-un discurs oficial, au oferit indiciii privind liniile mesajului său electoral.

 

Deşi a încercat să echilibreze printr-o doză de optimism cu privire la viitorul ţării -- şi propria serie de realizări recente -- Biden a realizat un portret întunecat al oponenţilor săi politici, spunând că Trump şi adepţii săi ameninţă întregul experiment american. El l-a nominalizat pe predecesorul la câteva minute de la urcarea pe scenă şi a sugerat că americanii se confruntă cu o alegere existenţială la alegerile viitoare, comentează CNN.
„În timp ce eu ma aflu aici în seara aceasta, egalitatea şi democraţia sunt atacate”, a spus Biden. „Nu ne facem nicio favoare pretinzând contrariul”, a declarat el.
Biden a încercat să-i separe pe cei mai loiali adepţi ai lui Trump de Partidul Republican în ansamblu. Şi, prin modul în care a încheiat, a încercat să dea o notă mai optimistă, spunând că este încă în puterea alegătorilor să controleze cele mai întunecate forţe ale naţiunii.

Dar esenţa discursului lui Biden a fost un semnal de alarmă cu privire la ceea ce el a numit „un extremism care ameninţă însăşi fundamentele republicii noastre”.

"Forţele MAGA  (n.r. - Make America Great Again, sloganul lui Donald Trump) sunt hotărâte să întoarcă această ţară în timp. Înapoi către o Americă în care nu există dreptul de a alege, nici dreptul la intimitate. Nici dreptul la contracepţie, nici dreptul de a te căsători cu cine iubeşti", a spus el, referindu-se la probleme culturale despre care democraţii consideră că îi pot ajuta să câştige în noiembrie.
„Ei promovează lideri autoritari”, a continuat el, adăugând: „Au aprins flăcările violenţei politice”.
După ce în ultima săptămână i-a atacat pe republicani pentru ceea ce el numeşte „extremism MAGA” şi „semifascism”, oficialii administraţiei spun că Biden a hotărât că era momentul potrivit pentru a oferi o evaluare mai serioasă şi mai sobră a ceea ce el consideră forţe antidemocratice în creştere. apărute în toată ţara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.