Preşedintele american Joe Biden a anunţat, joi, că Washingtonul va aloca Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 800 de milioane de dolari în zilele următoare, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden a spus că Statele Unite ”mobilizează lumea pentru a fi alături de Ucraina” şi a subliniat că se pregăteşte să dezvăluie o asistenţă suplimentară de securitate în valoare de 800 de milioane de dolari, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie, muniţie şi radar de localizare a artileriei (radar de contrabaterie).

”Ne mutăm într-un loc care reflectă realităţile celui de-al doilea sfert al secolului XXI şi suntem pe punctul de a face progrese semnificative”, a adăugat liderul american.

”Putin a crezut că am putea dizolva Alianţa Transatlantică. A încercat să ne slăbească. Se aştepta ca hotărârea noastră să se rupă. Dar obţine exact ceea ce nu şi-a dorit”, a continuat el.

”El a vrut finlandizarea NATO. A obţinut natoizarea Finlandei”, a adăugat Biden, în contextul în care NATO a invitat oficial Suedia şi Finlanda să se alăture alianţei militare conduse de SUA, care a atras un răspuns furios din partea Rusiei.

Preşedintele american a declarat că summitul NATO de la Madrid a fost ”istoric”, menţionând decizia de a invita Finlanda şi Suedia să se alăture alianţei militare.

”Acest summit a fost despre consolidarea alianţei noastre, să facem faţă provocărilor lumii noastre aşa cum este astăzi şi ameninţărilor pe care le vom întâlni în viitor”, a spus el.

Biden a abordat, de asemenea, modul în care alianţa încearcă să facă faţă ”ameninţărilor directe pe care Rusia le prezintă Europei” şi ”provocărilor sistematice pe care le prezintă China”.

Liderul SUA a precizat că ”ultima dată când NATO a redactat o nouă declaraţie de misiune a fost de 12 ani. La acel moment, a caracterizat Rusia ca partener şi nici măcar nu a menţionat China. Lumea s-a schimbat foarte mult de atunci. Şi NATO se schimbă. La acest summit, ne-am adunat alianţele pentru a face faţă atât ameninţărilor directe ale Rusiei la adresa Europei, cât şi provocărilor sistemice pe care China le prezintă unei ordini mondiale bazate pe reguli”.

În ceea ce priveşte aderarea celor două state nordice la blocul militar, Biden a afirmat că alianţa este ”mai unită ca niciodată”, iar odată cu aderarea Finlandei şi Suediei, va fi ”mai puternică ca oricând”.

De asemenea, frontiera NATO va fi mărită cu aproximativ 1.300 de kilometri de-a lungul graniţei dintre Finlanda şi Rusia, a mai menţionat el.  

Mai mult decât atât, şeful de stat s-a angajat să ”susţină Ucraina atât timp cât este nevoie”, dar a mai spus că războiul din Ucraina a afectat deja Rusia, fiind nevoită să renunţe la datoria naţională pentru prima dată în mai mult de 100 de ani şi a pierdut 15 ani din câştigurile înregistrate.

Totodată, el susţine că Rusia va întâmpina probleme în menţinerea producţiei de petrol, deoarece nu are tehnologia necesară.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.